Исклучи програми од DEP (превенција на извршување податоци)

DEP може да предизвика конфликти со легитимни програми

Мајкрософт воведе превенција на извршување на податоци до оперативниот систем кој започнува со Windows XP. Превенција на извршување на податоци е безбедносна карактеристика наменета да спречи оштетување на вашиот компјутер. DEP покренува исклучок ако го детектира вчитувањето на кодот од стандардниот куп или оџак. Бидејќи ова однесување е индикатор за малициозен код, легитимниот код обично не се вчитува на овој начин - DEP го штити прелистувачот од напади што се прикажани, на пример, преку преполнување на бафер и пропусти со сличен тип, преку спречување на шифрирање на кодот од суспектни страници со податоци.

Меѓутоа, понекогаш DEP може да предизвика конфликти со легитимни програми. Ако тоа ви се случи, овде е како да се оневозможи DEP за специфични апликации.

Како да се оневозможи DEP за специфични апликации

  1. Кликнете на Start копчето на вашиот Windows компјутер и одберете Computer > System Properties > Advanced System Settings.
  2. Од дијалогот Својства на системот , одберете Settings.
  3. Одберете го табот за превземање на податоци за извршување .
  4. Изберете Вклучете DEP за сите програми и услуги, освен оние што ги избирам.
  5. Кликнете Add ( Додади) и користете ја функцијата за прегледување за да пребарувате до извршна програма што сакате да ја исклучите - на пример, excel.exe или word.exe.

Во зависност од вашата верзија на Windows, можеби ќе треба да пристапите до дијалогот за Својства на системот со десен клик на Овој компјутер или компјутер од Windows Explorer.

  1. Во Windows Explorer, кликнете со десното копче и одберете Properties > Advanced System Settings > System Properties .
  2. Изберете Advanced > Performance > Prevention Execution Data .
  3. Изберете Вклучете DEP за сите програми и услуги, освен оние што ги избирам.
  4. Кликнете Додај и користете ја функцијата за разгледување за да ја разгледате програмата за извршување што сакате да ја исклучите.