Оневозможи автоматско рестартирање Од ABO менито во Windows Vista

01 од 04

Притиснете F8 Пред подигнувачот на Windows Vista

Оневозможи автоматско рестартирање во Windows Vista - Чекор 1.

Windows Vista е стандардно конфигуриран да се рестартира по голем неуспех како Blue Screen of Death . За жал, тоа не ви дава никаква можност да ја документирате пораката за грешка за да можете да го решите проблемот.

За среќа, оваа функција, наречена Automatic Restart on System Failure, може да биде исклучена од менито со напредни опции за бутирање во Windows Vista.

За да започнете, вклучете го или рестартирајте го компјутерот.

Непосредно пред да се појави приказот за појава на Windows Vista, прикажан погоре, или пред да се рестартира компјутерот автоматски, притиснете го копчето F8 за да влезете во Напредни опции за подигнување .

Важно: Не треба да бидете во можност да пристапите до Windows Vista нормално за да го исклучите автоматското рестартирање на опцијата за откажување на системот преку менито за напредни опции за бутирање.

Ако всушност сте во можност успешно да влезете во Windows Vista пред да се појави Blue Screen of Death, полесно е да се оневозможи автоматското рестартирање на системскиот дефект од Windows Vista, отколку од менито за напредни опции за бутирање, што е методот опишан во ова упатство.

02 од 04

Изберете Откажи го автоматското рестартирање на опцијата за откажување на системот

Оневозможи автоматско рестартирање во Windows Vista - Чекор 2.

Треба сега да го видите екранот за напредни опции за бутирање како што е прикажано погоре.

Ако вашиот компјутер автоматски се рестартира или ќе видите друг екран, можеби сте пропуштиле краток прозорец на можност да притиснете F8 во претходниот чекор и Windows Vista веројатно сега продолжува (или се обидува) да се подигне нормално.

Ако ова е случај, само рестартирајте го компјутерот и обидете се повторно да го притиснете F8 .

Користење на копчињата со стрелки на тастатурата, означете го Disable automatic restart при откажување на системот и притиснете го копчето Enter .

03 од 04

Почекајте додека Windows Vista се обидува да започне

Оневозможи автоматско рестартирање во Windows Vista - Чекор 3.

Откако ќе го исклучите автоматското рестартирање на опцијата за откажување на системот, Windows Vista може да продолжи да се вчитува. Без разлика дали или не, зависи од каков вид на Blue Screen of Death или друг проблем со Windows Vista.

04 од 04

Документирајте го СТОП-кодот на Blue Screen of Death

Оневозможи автоматско рестартирање во Windows Vista - Чекор 4.

Бидејќи Вие го исклучивте автоматското рестартирање на опцијата за откажување на системот во Чекор 2, Виндоус Виста веќе нема да принуди рестартирање кога ќе се сретне со Blue Screen of Death .

Документирајте го хексадецималниот број по STOP: плус четири множества од хексадецимални броеви во загради. Најважен број е оној кој е наведен веднаш по СТОП:. Ова се нарекува СТОП-код . Во примерот прикажан погоре, STOP кодот е 0x000000E2 .

Сега кога го имате STOP кодот поврзан со Blue Screen of Death, можете да го смените проблемот:

Целосна листа на СТОП кодови на сини екрани на смртта

Имате проблем со решавањето на синиот екран на проблемот со смртта?

Погледнете Get More Help за информации за контактирање на мене во социјалните мрежи или преку е-пошта, објавувањето на форуми за техничка поддршка и многу повеќе. Бидете сигурни да ми кажете дека користите Windows Vista, се прикажува точниот STOP код, како и кои чекори сте веќе преземени за да го надминат проблемот.