Како да ја стартувате Windows Vista во Safe Mode

Почнувањето на компјутерот во Safe Mode Windows Vista може да ви помогне да дијагностицирате и да решите многу сериозни проблеми, особено кога стартувањето на Windows нормално не е можно.

Не е корисник на Windows Vista? За конкретни упатства за вашата верзија на Windows, видете Како да стартувам Windows во Safe Mode?

01 од 05

Притиснете F8 Пред подигнувачот на Windows Vista

Безбеден режим на Windows Vista - чекор 1 од 5.

За да започнете со внесување на безбеден режим на Windows Vista, вклучете го или рестартирајте го компјутерот .

Непосредно пред да се појави поздравниот екран на Windows Vista прикажан погоре, притиснете го копчето F8 за да влезете во Напредни опции за подигнување .

02 од 05

Изберете опција за безбеден режим на Windows Vista

Безбеден режим на Windows Vista - чекор 2 од 5.

Треба сега да го видите екранот за напредни опции за подигање на пораки. Ако не, можеби сте пропуштиле краток прозорец на можност да притиснете F8 во претходниот чекор и Windows Vista веројатно сега продолжува да се подига нормално, под претпоставка дека е способен. Ако ова е случај, само рестартирајте го компјутерот и обидете се повторно да го притиснете F8 .

Овде ви се презентирани три варијанти на Windows Vista Safe Mode, кој можете да внесете:

Користење на копчињата со стрелки на вашата тастатура, означете или Safe Mode , Safe Mode со мрежи или Safe Mode со командната линија и притиснете Enter .

03 од 05

Почекајте датотеките на Windows Vista да се вчитаат

Безбеден режим на Windows Vista - чекор 3 од 5.

Минималните системски датотеки потребни за извршување на Windows Vista сега ќе се вчитаат. Секоја датотека што се вчитува ќе биде прикажана на екранот.

Забелешка: Вие не треба да правите ништо овде, но овој екран може да обезбеди добро место за отпочнување на проблеми, ако вашиот компјутер има многу сериозни проблеми и Safe Mode нема да се вчита целосно.

Ако Safe Mode се замрзне тука, документирајте ја последната датотека на Windows Vista која е вчитана, а потоа пребарувајте ја мојата веб-страница или остатокот од интернет за совети за отстранување на проблеми. Погледнете Get More Help за уште повеќе начини да добиете дополнителна помош.

04 од 05

Пријавете се со администраторска сметка

Безбеден режим на Windows Vista - чекор 4 од 5.

За да влезете во Windows Vista Safe Mode, мора да се најавите со сметка која има администраторски дозволи.

Забелешка: Ако не сте сигурни дали некој од вашите лични сметки има администраторски привилегии, најавете се со своја сметка и проверете дали тоа функционира.

Важно: Не сте сигурни што е лозинката на администраторска сметка на вашиот компјутер? Погледнете како да ја пронајдете лозинката за администратор на Windows за повеќе информации.

05 од 05

Направете потребни промени во безбедносен режим на Windows Vista

Безбеден режим на Windows Vista - чекор 5 од 5.

Влезот во безбеден режим на Windows Vista сега треба да биде завршен. Направете какви било промени што треба да ги направите и потоа рестартирајте го компјутерот. Под претпоставка дека нема преостанати проблеми што го спречуваат, компјутерот треба да се подигне на Windows Vista нормално по рестарт.

Забелешка : Како што можете да видите на екранот снимен погоре, многу е лесно да се идентификува дали компјутерот на Windows Vista е во Safe Mode. Текстот "Safe Mode" секогаш ќе се појавува во секој агол на екранот, кога во овој посебен дијагностички режим на Windows Vista.