Што е Windows Update?

Одржувајте ги прозорците на Windows со сервисот за надградба на Windows

Windows Update е бесплатна услуга на Microsoft која се користи за да се обезбедат надградби како пакети за услуги и закрпи за оперативниот систем на Windows и другиот софтвер на Microsoft.

Windows Update исто така може да се користи за ажурирање на драјверите за популарни хардверски уреди.

Закрпите и другите безбедносни надградби се рутински издадени преку Windows Update на вториот вторник на секој месец - се вика Patch Tuesday . Сепак, Microsoft издава ажурирања и за други денови, како и за итни поправки.

Што се користи за Windows Update?

Windows Update се користи за да се ажурираат Microsoft Windows и неколку други Microsoft програми.

Ажурирањата често вклучуваат подобрувања на функциите и безбедносни надградби за заштита на Windows од малициозен софтвер и малициозни напади.

Исто така, можете да го користите Windows Update за да пристапите до историјата на ажурирање која ги прикажува сите ажурирања што се инсталирани на компјутерот преку сервисот Windows Update.

Како да пристапите до Windows Update

Како ќе пристапите до Windows Update, зависи од кој оперативен систем на Windows што го користите:

Погледнете како да проверите & инсталирате надградби на Windows ако ви требаат поконкретни упатства.

Како да го користите Windows Update

Отворете го аплетот на Windows Update Control Panel (или пристапете до веб-страницата на Windows Update во постарите верзии на Windows). Се прикажува листа на достапни ажурирања, прилагодени на вашиот специфичен компјутер.

Изберете ги ажурирањата што сакате да ги инсталирате и следете ги инструкциите дадени за преземање и инсталирање на ажурирањата. Поголемиот дел од процесот е целосно автоматизиран и може да бара само неколку акции од ваша страна или ќе ви биде побарано да го рестартирате компјутерот откако ќе заврши инсталацијата на ажурирањата.

Погледнете Како да ги сменам поставките за ажурирање на Windows? за помош прилагодување како Windows Update преземања и инсталира ажурирања на вашиот компјутер.

Забелешка: Опцијата за автоматски да ги инсталирате најважните надградби е достапна во Windows Update, која започнува во Windows ME.

Достапност на Windows Update

Сите оперативни системи на Windows од Windows 98 може да користат Windows Update. Ова ги вклучува популарните Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista и Windows XP .

Забелешка: Windows Update не го ажурира најголемиот дел од другиот софтвер, кој не е на Microsoft. Ќе треба сами да ги ажурирате овие програми или да користите програма за ажурирање на слободен софтвер за да го направите тоа за вас.

Постари верзии на Windows Update

Алатката за известување за критичното ажурирање (која подоцна беше преименувана во Управникот за критично известување за ажурирањето) е алатка која Мајкрософт е издадена околу времето на Windows 98. Се работи во заднина и го известува корисникот кога критичното ажурирање е достапно преку Windows Update.

Таа алатка беше заменета со Automatic Updates, која е достапна во Windows Me и Windows 2003 SP3. Автоматските ажурирања овозможуваат инсталирање на ажурирања без потреба да одат преку веб-прелистувач и проверуваат ажурирања ретко од алатката за известување за критично ажурирање.

Повеќе информации за Windows Update

Од Windows Vista, ажурирањата може да ги имаат наставките .MANIFEST, .MUM или .CAT за да покажат манифестна датотека, Microsoft Update Manifest датотека или датотека со безбедносни каталози.

Погледнете го нашиот водич за тоа како да ги поправите проблемите предизвикани од Windows Updates ако се сомневате дека закрпи е извор на порака за грешка или друг проблем.

Постои програми од трети лица кои можат да преземаат и инсталираат надградби на Windows ако не сакате да користите Windows Update. Некои примери вклучуваат Windows Update Downloader (WUD), Autopatcher и Portable Update.

Windows Update не е истата алатка како и Windows Store, која се користи за преземање на музика и апликации.

Иако Windows Update може да изврши ажурирање на некои двигатели на уредот, има многу кои не се обезбедени од Microsoft. Ова може да вклучува нешто од возачот на видео картичка до возачот за напредна тастатура , и во тој случај ќе сакате сами да ги ажурирате . Еден навистина лесен начин да ги преземете и инсталирате драјверите без користење на Windows Update е преку бесплатна алатка за ажурирање на возачот .