Што е Windows SmartScreen филтер?

Стоп за малициозен софтвер и други непознати програми да го нападнат вашиот компјутер

Windows SmartScreen е програма вклучена во Windows што издава предупредување кога слетувате на злонамерен или фишинг веб-сајт додека сурфате на интернет. Стандардно е вклучено во интернет-прелистувачите Интернет и Еџ. Тоа ве заштитува од малициозни реклами, преземања и обиди за програмирање.

Карактеристики на SmartScreen на Windows

Кога пребарувате на интернет и користите Windows, филтерот Windows SmartScreen ги проверува сајтовите што ги посетувате и програмите што ги преземате. Ако најде нешто што е сомнително или е пријавено за опасно, се појавува предупредувачка страница. Потоа можете да одлучите да продолжите на страната, да се вратите на претходната страница и / или да дадете повратна информација за страната. Истиот принцип се однесува на преземања.

Таа работи со споредување на веб-страницата што се обидувате да ја посетите (или програмата што ја сакате да ја преземете и инсталирате) против листа на оние кои се означени како неверодостојни или чисти опасни. Мајкрософт ја одржува оваа листа и препорачува да ја оставите оваа можност овозможена да го заштитите вашиот компјутер од малициозен софтвер и да ве заштити од насочување преку фишинг измами. Филтерот SmartScreen е достапен на Windows 7, Windows 8 и 8.1, Windows 10 платформи.

Дополнително, сфатете дека ова не е истата технологија како и блокирање на скокачки прозорци; pop-up blocker едноставно бара поп прозорци, но не дава никаква пресуда за нив.

Како да го исклучите филтерот SmartScreen

Предупредување: Следните чекори ви покажуваат како да ја претворите оваа функција, но разбирајте го тоа што ве изложува на дополнителен ризик.

За да го исклучите филтерот SmartScreen во Internet Explorer:

  1. Отворете го Internet Explorer .
  2. Изберете го копчето Алатки (изгледа како бут или тркало), потоа изберете Безбедност .
  3. Кликнете на Исклучете го SmartScreen филтерот или исклучете го SmartScreen на Windows Defender.
  4. Кликнете ОК.

За да го исклучите филтерот SmartScreen во Edge:

  1. Отвори Еџ.
  2. Изберете ги трите точки во горниот лев агол и кликнете Settings .
  3. Кликнете View Advanced Settings .
  4. Поместете го лизгачот од On to Off во делот означен со Help Me Protect Me From Malicious Sites и превземања со Windows Defender SmartScreen .

Ако се премислите, можете да го вклучите Windows SmartScreen со повторување на овие чекори и да одлучите да го вклучите филтерот наместо да го исклучите.

Забелешка: Ако ја исклучите функцијата SmartScreen и добиете малициозен софтвер на вашиот компјутер, можеби ќе треба рачно да ја отстраните (ако не може Windows Defender или вашиот сопствен софтвер против малициозен софтвер).

Бидете дел од решението SmartScreen

Ако се најдете на некоја доверлива веб-страница додека користите Internet Explorer и не добивате предупредување, можете да му кажете на Microsoft за тоа место. Исто така, ако сте предупредени дека одредена веб-страница е опасна, но знаете дека не е, можете да го пријавите истото.

За да пријавите дека страницата не содржи закани за корисниците во Internet Explorer:

  1. Од страната за предупредување , одберете More Informatio n.
  2. Кликни Известете дека сајтот не содржи закани .
  3. Следете ги инструкциите на страницата за повратни информации од Microsoft .

За да пријавите дека некоја страница содржи закани во Internet Explorer:

  1. Кликнете на Tools и кликнете Safety .
  2. Кликни Известете небезбедно веб-страница .

Има уште една опција во менито Tools> Safety во Internet Explorer што има врска со идентификување на страниците како опасни или не. Тоа е Проверка на оваа веб-страница . Кликнете ја оваа опција за рачно да ја проверите веб-страницата против списокот на опасни локации на Мајкрософт, ако сакате повеќе уверување.

За да пријавите дека страницата содржи закани за корисниците во Edge:

  1. Од страната за предупредување , кликнете на три точки во горниот десен агол .
  2. Кликнете Send Feedback .
  3. Притиснете Известете небезбедно место .
  4. Следете ги инструкциите на добиената веб-страница .

За да пријавите дека страницата не содржи закани во Edge:

  1. Од страната за предупредување, кликнете на линкот за Повеќе информации.
  2. Кликни Известете дека оваа страница не содржи закани .
  3. Следете ги инструкциите на добиената веб-страница.