Што е Microsoft PowerPoint?

Запознајте го софтверот за презентација на Microsoft

Microsoft PowerPoint е програма за презентација на слајдшоу која првпат беше развиена од Forethought, Inc, за компјутерот на Macintosh во 1987 година. Microsoft го купи софтверот три месеци подоцна и го понуди на корисници на Windows во 1990 година. Од тоа време, Microsoft издаде изобилство на ажурирани верзии, од кои секоја нуди повеќе функции и инкорпорирање на подобра технологија од онаа пред неа. Најновата верзија на Microsoft PowerPoint е достапна во Office 365 .

Најосновните (и најмалку скапи) апартмани на Microsoft вклучуваат Microsoft PowerPoint, како и Microsoft Word и Microsoft Excel . Постојат дополнителни апартмани и вклучуваат и други програми на Office, како што се Microsoft Outlook и Skype за бизнис .

01 од 05

Дали ви треба Microsoft PowerPoint?

Бесплатен PowerPoint презентација. Joli Ballew

Презентациски софтвер е најлесниот начин да се креираат и да се прикажат видовите слајдови што сте ги виделе на состаноците или во училницата.

Постојат неколку бесплатни опции, вклучувајќи LibreOffice, Apache OpenOffice и SlideDog. Меѓутоа, ако треба да соработувате со другите на презентацијата, да се интегрирате со други програми на Microsoft (како што е Microsoft Word) или ако ви треба вашата презентација за да може да се гледа од некој на планетата, ќе сакате да ги купите и користите Microsoft PowerPoint. Ако интеграцијата со други програми на "Мајкрософт" не е важна, Google's G Suite има презентациска програма која овозможува одлична соработка со другите.

Што се однесува до Microsoft PowerPoint, исто така доаѓа со сите карактеристики што ќе треба да креирате презентации. Можете да почнете со празна презентација, како што е прикажано тука, или можете да изберете од различни преконфигурирани презентации (наречени шаблони). Шаблонот е датотека која е веќе изработена со различни стилови и дизајни. Оваа опција овозможува лесен начин да започнете презентација со еден клик.

Можете исто така да вметнете слики и видеа од вашиот компјутер и интернет, да привлечете форми и да креирате вметнете сите видови на графикони. Постојат начини за транзиција на слајдовите во и надвор, како што ги презентирате и анимирате елементите на кој било слајд, меѓу другото.

02 од 05

Што е PowerPoint презентација?

Презентација за роденден. Joli Ballew

PowerPoint презентација е група на слајдови што ги создавате од нула или образец кој содржи информации што сакате да ги споделите. Често, ја прикажувате презентацијата на другите во канцеларија, како што е продажбата на состанокот, но исто така можете да создадете слајд-шоу за свадби и родендени.

Кога ја прикажувате презентацијата на вашата публика, PowerPoint слајдовите го заземаат целиот екран за презентација.

03 од 05

Дали веќе имаш Microsoft PowerPoint?

Пребарувањето на PowerPoint покажува PowerPoint 2016 тука. Joli Ballew

Многу (но не сите) компјутери базирани на Windows доаѓаат со инсталиран Microsoft Office. Тоа значи дека можеби веќе имате верзија на Microsoft PowerPoint.

За да видите дали имате инсталирано Microsoft PowerPoint на вашиот Windows уред:

  1. Од прозорецот за пребарување на лентата со задачи (Windows 10), Почетен екран (Windows 8.1) или од прозорецот за пребарување во Start менито (Windows 7), напишете PowerPoint и притиснете Enter .
  2. Забележете ги резултатите.

За да дознаете дали имате верзија на PowerPoint на вашиот Mac , побарајте ја во страничната лента Пронаоѓач , под Апликации или кликнете на лупата во горниот десен агол на екранот на Mac и внесете PowerPoint во полето за пребарување кое се појавува.

04 од 05

Каде да добиете Microsoft PowerPoint

Набавка на Microsoft Suite. Joli Ballew

Двата начини на кои можете да купите PowerPoint се:

  1. Претплата на Office 365 .
  2. Купување на комплетот на Microsoft Office целосно од Microsoft Store.

Запомнете, Office 365 е месечна претплата, додека плаќате само еден за канцелариски пакет.

Ако не сакате да создавате презентации, но само сакате да ги видите другите што ги создале, можете да го добиете Microsoft PowerPoint Free Viewer. Сепак, овој бесплатен гледач е закажан да се пензионира во април 2018 година, така што ќе треба да го добиете пред тоа ако сакате да го користите.

Забелешка : Некои работодавачи, општински колеџи и универзитети нудат Office 365 бесплатно за своите вработени и студенти.

05 од 05

Историја на Microsoft PowerPoint

PowerPoint 2016 година. Joli Ballew

Со текот на годините имало многу верзии на Microsoft Office suite. Во пониските цени се вклучени најосновните апликации (честопати Word, PowerPoint и Excel). Насоките со повисоки цени вклучуваа некои или сите нив (Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, SharePoint, Exchange, Skype и друго). Овие изданија на имиња имале имиња како "Дома и Студент" или "Лични" или "Професионалци".

PowerPoint е вклучен без оглед на која верзија на пакет на Microsoft Office што го барате.

Еве неодамнешните Microsoft Office Suites кои исто така содржат PowerPoint:

PowerPoint е достапен и за Macintosh линија на компјутери, како и за телефони и таблети.