Што е iCloud диск? И што е со iCloud Photo Library?

И што е со iCloud Photo Library?

"Облакот" може да звучи многу збунувачки за многу корисници на iPad, но "облак" е уште еден збор за Интернет. Или, попрецизно, дел од Интернет. И iCloud диск е едноставно Apple'е парче од тој интернет.

iCloud диск обезбедува складирање базирано на облак за iPad. Ова има многу намени за сопствениците на iPad. Примарната употреба на iCloud Drive е начин како да направите резервна копија на вашиот iPad и да го направите вашиот iPad од резервна копија. Ова е неверојатно корисно за надградба на вашиот iPad, што е релативно беспрекорен процес благодарение на iCloud Drive.

Но iCloud диск се протега многу подалеку од само поддршка на вашиот iPad. Можете да ги меморирате вашите фотографии, видеа и документи од апликации како Страници и Броеви. И бидејќи обезбедува опција за глобално складирање на вашиот iPad, можете да го користите за пристап до истиот документ од многу различни апликации. Значи, можете да скенирате парче хартија со помош на Scanner Pro, да го зачувате на iCloud Drive и да го пристапувате од апликацијата Mail за да го испратите како прилог.

Како го користите iCloud диск?

iCloud Drive е веќе интегриран во апликации на Apple, па ако креирате документ во Страници, тој се зачувува на iCloud Drive. Можете дури и да го повлечете документот на вашиот Windows-базиран компјутер преку веб-страницата iCloud.com. И многу апликации како погоре споменатиот скенер Про обезбедуваат беспрекорна интеграција со iCloud Drive.

Можете исто така да пристапите на iCloud диск во повеќето апликации кои поддржуваат облак складирање. Често можете да го најдете iCloud Drive со допирање на копчето Сподели интегрирано во апликацијата. Некои апликации што се ориентирани на документи може да имаат интегриран iCloud Drive во системот на менијата.

Запомнете, iCloud Drive во суштина го зачувува вашиот документ на одредено место на интернет. Ова е важно бидејќи една голема особина на облак складирање е способноста за пристап до документот од повеќе уреди. iCloud Drive не само што го поддржува iPad и iPhone, овозможувајќи ви да работите на вашиот документ на вашиот паметен телефон или таблет, исто така го поддржува Mac OS и Windows. Ова значи дека можете да го повлечете документот на вашиот лаптоп.

Можете исто така да управувате со iCloud диск на вашиот iPad со инсталирање на апликацијата iCloud Drive. За жал, не постои тековен начин да се создадат сопствени папки на iCloud Drive, иако тоа се надева дека ќе се промени во иднина. Тоа сигурно изгледа како огромен пропуст на дел од Apple.

Како да станете шеф на вашиот iPad

Што е за iCloud Фото библиотека?

iCloud Drive исто така може да се користи за зачувување на вашите фотографии и видеа. iCloud Photo Library е продолжување на iCloud Drive. На многу начини се третира како посебна функција, меѓутоа, и iCloud Drive и iCloud Photo Library цртаат од истиот простор за складирање.

Можете да ја вклучите iCloud Photo Library во апликацијата Settings на iPad под iCloud поставките. Прекинувачот на iCloud Photo Library се наоѓа во делот Слики од поставките iCloud. IPad со iCloud Photo LIbrary вклучен ќе ја зачува секоја фотографија или видео направено на iCloud Drive. Исто така можете да го вклучите iCloud Photo Sharing без да ја вклучите целата функција на iCloud Photo Library.

Прочитајте повеќе за iCloud Photo Library .

Како го проширувате простор за складирање преку iCloud Drive?

Секоја сметка на Apple ID доаѓа со 5 GB простор за складирање на iCloud Drive. Ова е доволно простор за складирање за да направите резервна копија на вашиот iPad, Вашиот iPhone, па дури и да складирате некои фотографии и видеа. Меѓутоа, ако земете многу фотографии, направете тешка употреба на iCloud Drive или имате дополнителни членови на семејството на истиот Apple ID, може да биде лесно да излезете од просторот за складирање.

iCloud Drive е релативно евтина во споредба со други облак-базирани услуги. Apple обезбедува план од 50 GB за 99 центи месечно, план од 200 GB за 2,99 долари месечно и терабајт за складирање за 9,99 долари месечно. Повеќето луѓе ќе бидат во ред со планот од 50 GB.

Можете да го надградите вашето складиште со отворање на апликацијата за поставувања на iPad , избирајќи iCloud од менито од левата страна и складирање од поставките iCloud. Овој екран ќе ви овозможи да го допрете "Change Storage Plan" за да го надградите просторот достапен за iCloud Drive.

Велики iPad Совети Секој сопственик треба да знае