Што е Google Apps за работа

Порано познат како Google Apps за вашиот домен

Google Apps for Work е сервис на Google за бизнис, кој ви овозможува да управувате со сопствени брендирани вкусови на услугите на Google на сопствен сопствен домен. Google нуди оваа услуга за платени претплатници, а Google исто така нуди и бесплатна верзија за образовните институции. Некои постари корисници се дедо во бесплатни ограничени верзии на Google Apps for Work, но Google престана да нуди бесплатни верзии на услугата.

Регистрацијата на домен не е вклучена, но можете да поставите и да регистрирате домен преку Google Domains.

Google Apps може да се најдат на Интернет на www.google.com/a.

Што нуди Google Apps за работа?

Google Apps нуди услуги поддржани од Google под сопствен сопствен домен. Ова значи дека ако сте сопственик на мал бизнис, образовна институција, семејство или организација и немате ресурси за да го стартувате вашиот сопствен сервер и да ги ставите овие услуги во куќа, можете да го користите Google за направете го тоа за вас. Можете исто така да користите сопствени инстанци на работи како Google Hangouts и Google Drive, за да ја олесни соработката во вашето работно место.

Овие услуги може да се помешаат во вашиот постоечки домен, па дури и да се брендираат со сопствено лого на компанијата. Исто така можете да го користите истиот контролен панел за да управувате со повеќе домени, за да може да управувате со "example.com" и "example.net" со истите алатки.

Конкуренција Со Google Apps for Work

Google Apps е директен конкурент со Microsoft Office Live. И двете услуги нудат е-мејл и веб-решенија, и двете услуги имаат бесплатни решенија за ниво на влез.

Иако двете услуги се насочени кон слични публика, поголемиот дел од нив зависи од вашите желби. Microsoft Office Live ќе работи добро кога сите корисници ќе работат на Windows и ќе користат Microsoft Office. Google Apps ќе работи добро во ситуации кога корисниците имаат различни оперативни системи, имаат лесен пристап до Интернет или не мора да користат Microsoft Office. Многу организации може едноставно да ги претпочитаат алатките на Microsoft за Google. Иако можете да ги користите двете услуги во голема организација, повеќето големи компании се одлучат да работат на свој сервер (обично со Microsoft Exchange).

Двете компании се чини дека се банкарство на блискоста на корисникот со нивните услуги како продажба точка.

Услуги

Образовните институции можат бесплатно да ги користат премиум функциите преку Google Apps for Education.

Тековните нивоа на цените се 5 долари по корисник месечно за основните услуги и 10 долари по корисник месечно за "неограничено складирање" и други премиум функции.

Да започнеме

Мигрирањето постоечка веб-страница на Google Apps не е директен процес за мал бизнис. Мора да одите на услугата за хостинг на вашиот домен и да ги промените поставките на CNAME.

Регистрацијата за нови корисници (без домен) е беспрекорен процес кој само бара вашето име и адреса и саканото име на домен преку Google Domains.

Посетете ја нивната веб-страница

Каде Google Apps може да се подобри

Иако е убаво да се има флексибилност да се интегрираат делови од услуги со Google Apps, ќе биде многу полесно ако Google ги регистрира домените заедно со хостирањето на услугите.

Би било убаво да се види интеграција со Blogger . Сметките на Blogger не може да се управуваат од контролниот панел на Google Apps, иако Blogger нуди посебно решение за интегрирање со постоечки домен. Ова не би било соодветно во ситуација каде што сакате повеќе корисници да одржуваат одделни блогови.

Google Sites им овозможува на корисниците да направат соопштенија, и ова е речиси како блог. Google исто така навести дека интегрирањето на Blogger може да дојде во иднина.

Исто така, би било убаво да се има лесна интеграција на Google Checkout и Google Base за малите бизниси кои користат Интернет за да продаваат стоки и услуги.

Google Docs & Spreadsheets е убаво, но услугата има потреба од некои поголеми подобрувања за да се натпреваруваат со глава кон Microsoft Office. Табеларните списоци треба да бидат интегрирани во документи, а Презентациите на Google не се сосема PowerPoint убиец.

Каде што Google има нога на Мајкрософт е дека документите и табелите им овозможуваат на повеќе корисници истовремено да ги уредуваат истите документи наместо да ги проверуваат.

Во крајна линија

Ако имате постоечка веб-страница, но би сакале да ги интегрирате некои функции на Google, треба да му дадете внимателно внимание, особено ако треба да споделувате документи и да треба да работите со најмалку еден компјутер што не работи со Windows.

Google Page Creator не ви дава многу опции за дизајн, па Google Apps не треба да биде единствениот извор за веб-страници, ако веб-страницата на вашата компанија зависи од сопствени HTML, Flash или интеграција со услуга за количката. Ова значи дека најверојатно ќе треба да купите поголем пакет од вашиот хостинг сервис , и тој пакет можеби веќе ги вклучува повеќето од функциите на Google Apps.

Ако веќе немате домен, и сакате да започнете брзо и ефтино, Google Apps е фантастично и можеби е една од најдобрите шеми достапни.

Ако користите SharePoint, време е да им дадете сериозен поглед на Google Apps. Не само што може да организирате различни датотеки и да создавате Wikis со Google Apps, можете истовремено да ги уредувате сите ваши датотеки. Исто така е значително поевтино.

Посетете ја нивната веб-страница