Споредба на платформи за блогирање

Дознајте која платформа за блогирање е во право за вашиот блог

WordPress.com (слободен, хостирано од Вордпрес):

WordPress.com е бесплатна платформа за блогирање која обезбедува ограничен износ на прилагодување по пат на бесплатни шаблони што можете да ги преземете за вашиот блог. Многу е лесно да се научат и да се обезбедат автоматски функции како што се plug-in- блокирање на спам (Akismet), автоматско pinging и друго. На негативната страна, бесплатна WordPress.com сметка не дозволува реклами од било кој вид на блогови, па монетизацијата на вашиот бесплатен WordPress блог преку рекламирање не е опција.

WordPress.org (Потребен, Потребен е домаќин на трета страна):

WordPress.org нуди бесплатна платформа за блогирање, но корисниците мора да платат за да ги хостираат своите блогови преку трети страни на веб-страници како BlueHost . За блогерите со некои технички вештини кои имаат потреба од напредно прилагодување, WordPress.org е одличен избор. Апликацијата, сама по себе, е иста како и WordPress.com, но опциите за прилагодување го прават многу популарен меѓу блогерите на моќта, бизнис блогерите и многу повеќе.

Следете го линкот за да прочитате комплетен преглед на WordPress .

Блогер:

Блогерот е лесен. Многу почетници блогери избираат да ги започнат своите први блогови со Blogger, бидејќи тоа е бесплатно, многу лесно да се користи, и им овозможува на рекламите да им помагаат на монетизирање на блоговите. Недостатокот на Blogger е склон кон испади, така што можеби не секогаш ќе можете да пристапите до вашиот блог кога сакате.

TypePad:

TypePad е многу лесен за користење, но тоа не е бесплатно. Иако не бара трети лица домаќин, тоа не чини поврзани со него. Со тоа рече, TypePad обезбедува одлични карактеристики и високо ниво на прилагодување без техничко познавање на некои други индивидуализирачки опции за софтвер за блогирање .

Подвижен тип:

Moveable Type е одлична платформа за блогирање, но бара од корисниците да добијат скапи лиценци. Процесот на инсталација е тежок, а функциите не се толку богати како другите платформи за блогирање. Многу луѓе сакаат Moveable Type, бидејќи поддржуваат повеќе блогови, без да мора да ја инсталираат апликацијата одново и одново.

LiveJournal:

LiveJournal бара од корисниците да плаќаат месечна претплата, и обезбедува ограничен број на функции и прилагодување.

Tumblr:

Tumblr им овозможува на корисниците брзо да објавуваат слики, цитати, врски, видео, аудио и разговори со сопствените Tumblelogs. Корисниците лесно можат да ги споделат и да ги одвратат постовите на Tumblr на други корисници. Tumblr е слободен, но не толку стабилен како и другите апликации за блогирање.

Предлози од врска со блогирањето:

За блогери кои бараат бесплатна платформа за блогирање која овозможува монетизација, можеби ќе сакате да го испробате Blogger. Ако монетизацијата не е важна за вас, тогаш WordPress.com може да биде подобар избор.

За блогери кои сакаат целосна прилагодување и напредни функции (и не се плашат од технички предизвици и трошоци надвор од џеб), WordPress.org е одличен избор.

За блогерите кои немаат потреба од многу функции и би сакале едноставно да објавуваат цитати, слики и видеа без важни работи, Tumblr е добра опција.

Повеќе информации за да ви помогнеме да изберете платформа за блогирање:

Долна линија, одлучете кои се вашите цели за вашиот блог однапред за да ви помогне да ја одберете најдобрата платформа за блогирање за вас од самиот почеток. Погледнете ги овие шест прашања, блогерите треба да се запрашаат при изборот на платформа за блогирање за да ви помогнат да одлучите која апликација е вистинска за вас.