Слободен софтвер за печатење за Windows

Овие програми за слободен софтвер имаат моќни можности за објавување

Многу од софтверот за преземање на софтвер за бесплатно објавување на десктоп се специјализирани алатки. Тие се во ред за одредена работа - како етикети или бизнис картички - но тие не се целосно опремени алатки за страница. Сепак, неколку бесплатни програми за Windows имаат моќни можности за објавување, вклучувајќи распоред на страници, векторска графика и програми за уредување на слики.

Scribus

Од Хенрик "HerHde" Hüttemann (сопствена работа) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], преку Заедничката Ризница

Scribus е слободен софтвер за објавување на десктоп со многу од карактеристиките на про пакетите. Scribus нуди CMYK поддршка, вградување и подмножество на фонт, создавање на PDF, увоз / извоз на EPS, основни алатки за цртање и други функции на професионално ниво. Scribus работи во мода слична на Adobe InDesign и QuarkXPress со текст рамки, лебдечки палети и паѓачки менија - и без големата цена. Колку е одлично бесплатно, ова можеби не е софтверот што го сакате, ако немате претходно искуство со софтверот за објавување на десктоп и не сакате да посветат време на совладување на кривата на учење.

Преземете Scribus 1.4.x за Windows на веб-страницата на Scribus.

Откако ќе го преземете бесплатниот софтвер Scribus, проверете ги овие Упатства за Scribus . Повеќе "

Inkscape

Inkscape screenshot од Inkscape.org

Популарна бесплатна програма за цртање на вектори со отворен код, Inkscape користи формат на фајл со векторска графика (SVG). Користете Inkscape за креирање на текстуални и графички состави, вклучувајќи ги и бизнис картичките, обложките на книги, флаери и реклами. Inkscape е сличен во способностите на Adobe Illustrator и CorelDRAW. Тоа е графичка програма која е пофлексибилна од битмап фото-програмата за правење многу задачи за поставување на страницата за десктоп издаваштво.

Преземете Inkscape 0.92 за Windows на веб-страницата Inkscape.

Откако ќе го преземете Inkscape, научете да го користите за десктоп издаваштво со овие Inkscape туториал. Повеќе "

GIMP

Screenshot Gimp.org

Програмата за управување со слики на ГНУ (ГИМП) е популарна бесплатна алтернатива на софтвер со отворен код за Photoshop и други софтверски уредувања за фотографии. GIMP е битмап уредник за фотографии, па затоа не функционира добро за текст-интензивен дизајн или нешто со повеќе страници, но тоа е одлично бесплатно додавање на колекцијата на софтвер за објавување на десктоп.

Преземете ГИМП за Windows на веб-страницата на ГИМП. Повеќе "