Прикажување на бројот на зборови во Microsoft Word документ

Word Count, Characters и Spaces во Word

Можеби ќе треба да знаете колку зборови се во вашиот Microsoft Word документ за училиште или работна задача или да ги исполнувате условите за објавување за блог пост или друг документ. Microsoft Word ги брои зборовите додека пишувате и ги прикажува овие информации во едноставна форма во статусната лента на дното на прозорецот на документот. Информациите се прикажани на истиот начин во скоро сите верзии на софтверот. За проширена статистика за броеви на знаци, ставови и други информации, отворете го Прозорецот за пребројување на зборови.

Word Count во Word за компјутери

Прикажете го броењето на зборови во лентата за статус. Фото © Ребека Џонсон

Зборот брои за документи во Word 2016, Word 2013, Word 2010 и Word 2007 прикажува во лентата за статус лоцирана на дното на документот. Статусната лента прикажува колку зборови се во документот без да бара да отворите друг прозорец.

Word 2010 и Word 2007 не го прикажуваат бројот на зборови во статусната лента автоматски. Ако не го видите прикажаниот број на зборови:

  1. Десно-клик на статусната лента на дното на документот.
  2. Изберете Збор Грофот од опциите Прилагодување на статусната лента до прикажи го бројот на зборови.

Збор Грофот во Word за Mac

Word for Mac 2011 Word Count. Фото © Ребека Џонсон

Word for Mac 2011 го прикажува бројот на зборови малку поинаку од верзиите на PC на Word. Наместо да ги прикажува само вкупните броеви на зборови, Word for Mac ги прикажува зборовите што ги истакнувате заедно со вкупниот број на зборови во документот во лентата за статус на дното на документот. Ако ниеден текст не е обележан, статусната лента го прикажува само бројот на зборови за целиот документ.

Исто така можете да го вметнете курсорот во документот, наместо да одберете текст за да го прикажете бројот на зборови до точката на лентата за вметнување.

Броење на избраниот текст во Word за компјутери

Збор за избраниот текст. Фото © Ребека Џонсон

За да видите колку зборови се во реченица или став во верзијата Word за компјутери, одберете го текстот. Бројот на зборови за избраниот текст се прикажува во лентата за статус на дното на документот.

Можете да ги броете зборовите во неколку текстуални полиња во исто време со притискање и држење на Ctrl додека правите текстуални селекции.

Исто така можете да го пресметате бројот на зборови во само дел од вашиот документ со избирање на текстот и кликнување на Преглед > Зборови .

Како да го отворам прозорецот за зборот

Прозорец со броеви на зборови. Фото © Ребека Џонсон

Кога ви требаат повеќе од еден збор, дополнителните информации се достапни во прозорецот за избор на збор. За да го отворите Прозорецот за броење на зборови во сите верзии на Word, кликнете на бројот на зборови во лентата за статус на дното на документот. Прозорецот за броење содржи информации за бројот на:

Поставете ознака во полето до Вклучување на текстуални кутии, фусноти и фусноти ако сакате да бидат вклучени во броевите.