Поставување на iCloud сметка на вашиот Mac

Добијте ги вашите Mac и iCloud заедно

ICloud од Apple нуди голем број услуги базирани на облак кои можете да ги користите на вашиот Mac, вклучувајќи ги и пошта и белешки, контакти, календари, обележувачи, фото тек, документи и податоци, назад кон мојот Mac, Find My Mac и многу повеќе. Секоја услуга ви овозможува да зачувате податоци на iCloud серверите и да ги синхронизирате вашиот Mac и сите ваши уреди, вклучувајќи ги и Windows и iOS уредите .

Што треба да ја користите услугата iCloud

iCloud на Mac бара OS X 10.7.2 или подоцна.

Или

macOS Сиера или подоцна.

Откако ќе ја имате соодветната верзија на OS X или MacOS , ќе треба да вклучите iCloud. Ако сте ажурирани до OS X 10.7.2 или подоцна по започнувањето на услугата iCloud, панелот за параметри iCloud ќе се отвори автоматски за прв пат кога ќе го подигнете вашиот Mac по ажурирањето на оперативниот систем. Ако сте ажурирани до OS X 10.7.2 или подоцна пред да започнете со услугата iCloud, ќе треба рачно да пристапите до панелот за параметри iCloud.

Ако не сте сигурни дали iCloud е активен на вашиот Mac, можете да продолжите со рачниот метод за поставување iCloud подолу.

Ќе претпоставиме дека ќе го започнете овој процес со рачно пристапување на панелот за параметри iCloud .

Вклучете iCloud

  1. Кликнете на иконата System Preferences во Dock , или одберете ја опцијата System Preferences во менито на Apple .
  2. Во прозорецот System Preferences, кликнете на iCloud иконата, која се наоѓа под групата Интернет & Безжичен. Во подоцнежните верзии на оперативниот систем на Mac, имињата на категориите за системските параметри се исклучуваат како стандардна состојба. Ако не ги видите имињата на категориите, само погледнете го панелот за избор на iCloud во третиот ред од врвот.
  3. Панелот на параметри на iCloud треба да го прикаже најавувањето на iCloud, барајќи ја вашата Епл ID и лозинка. Ако наместо тоа, панелот за параметри на iCloud прикажува листа на достапни iCloud услуги, тогаш (или некој друг кој го користи вашиот компјутер) веќе вклучи iCloud.
  4. Ако iCloud беше овозможено користејќи некој друг Apple ID, проверете со тој поединец пред да се одјавите од iCloud. Ако iCloud веќе ги придвижи податоците на вашиот компјутер, тој или таа можеби ќе сакаат да направат резервна копија на тие податоци пред да се исклучите од услугата.
  5. Ако не одлучите да го исклучите iCloud за тековната сметка, едноставно кликнете на копчето Одјави на дното на панелот за избор на iCloud.
  1. Со прозорецот за iCloud, кој сега бара идентификација на Apple, внесете го Apple ID што сакате да го користите на услугата iCloud.
  2. Внесете ја лозинката за лозинката на Apple.
  3. Кликнете на копчето Sign In.
  4. Можете да одберете да ги поставувате iCloud и да ги складирате вашите контакти, календари , фотографии , потсетници, белешки, ознаки за Safari , синџир со клучеви и обележувачи на своите сервери, за да можете да пристапите до овие податоци од било кој iOS, Mac или Windows уред. Поставете ознака веднаш до оваа опција ако сакате да ги вчитате овие податоци.
  5. iCloud Drive ви овозможува да ги зачувате сите датотеки што ви се допаѓаат во облакот. Apple обезбедува ограничен број на слободен простор, а потоа се наплаќа за дополнителен простор.
  6. Пронајдете го мојот Mac, една од карактеристиките на iCloud, користи геолокациски услуги за да посочи каде се наоѓа вашиот Mac. Можете исто така да го испратите вашиот Mac порака, далечински заклучите вашиот Mac, или дури и да ги избришете податоците на уредот за стартување. Поставете ознака веднаш до оваа опција ако сакате да ја користите услугата Find My Mac.
  7. Кликнете Next.
  8. Ако одбравте да го користите Find My Mac, ќе добиете предупредување со барање да дозволите Find My Mac да ги користи податоците за локацијата на вашиот Mac. Кликнете Дозволи.

iCloud сега ќе се активира и ќе прикаже листа на iCloud услуги што можете да ги користите. Не заборавајте дека можете исто така да се најавите на веб-страницата iCloud за да пристапите до функциите iCloud, вклучувајќи ги и онлајн верзиите на Страници, Броеви и Основи.

Добивање на Mail Mail на iCloud на вашиот Mac

Првично објавено: 14.10.2011

Ажурирај историја: 7/3/2015, 30.6.2016