Поставување на дополнителни Macs за да го користите вашиот iCloud Keychain

01 од 03

Поставување на дополнителни Macs за да го користите вашиот iCloud Keychain

Вториот метод вклучува горенаведениот безбедносен код, и наместо тоа се потпира на Apple да испрати известување до оригиналниот Mac дека друг уред сака да го користи вашиот синџир со клучеви. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Откако ќе го поставите вашиот прв Mac со iCloud Keychain , треба да додадете други Mac и iOS уреди за да навистина ја користите услугата.

iCloud Keychain му овозможува на секој Mac и iOS уред што го користите пристап до истиот сет на зачувани лозинки, информации за најава, па дури и податоци за кредитна картичка ако сакате. Способноста да го користите вашиот Mac или iOS уред за да креирате нова сметка на веб-страница, а потоа да имате информации за сметките достапни за сите ваши уреди е огромна карактеристика.

Овој водич претпоставува дека веќе сте го поставиле iCloud Keychain на еден Mac. Ако не сте го направиле тоа, погледнете: Поставете iCloud Keychain на вашиот Mac

Нашиот водич ќе ве однесе низ процесот на поставување на Keychain iCloud. Исто така содржи совети за создавање на безбедна средина за користење на сервисот за синхронизација со синџирот на клучеви на Apple.

Поставете следните Macs за да го користите Keychain iCloud

Постојат два методи за поставување на сервисот за клучеви. Првиот метод бара да креирате (или да имате случајно создавање на вашиот Mac) безбедносен код што ќе го користите секогаш кога ќе овозможите друг Mac или iOS уред за да пристапите до вашите информации за синџирот на клучеви.

Вториот метод вклучува горенаведениот безбедносен код и наместо тоа потпирајќи се на Apple да испрати известување до оригиналниот Mac дека друг уред сака да го користи вашиот keychain. Овој метод бара да имате пристап до првиот Mac со цел да му дадете дозвола на останатите Macs и iOS уреди.

Процесот на овозможување на iCloud Keychain услугата на следните Macs и iOS уреди зависи од методот што првично се користеше за да се овозможи услугата. Ние ќе ги покриеме двете методи во ова упатство.

02 од 03

Поставете Keychain iCloud користејќи безбедносен код

Код за верификација ќе биде испратен до телефонот што го поставивте со iCloud Keychain за да примате SMS пораки. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Apple iCloud Keychain услугата поддржува повеќе методи за автентицирање на дополнителни Mac и iOS уреди. Откако ќе се најават, уредите можат да синхронизираат податоци од клучевите помеѓу нив. Ова го прави споделувањето на лозинки и информации за сметот ветре.

Во овој дел од нашиот водич за поставување на дополнителни Macs и iOS уреди за користење iCloud Keychain, гледаме додавање на Macs користејќи го методот на сигурносен код за автентикација.

Што ви треба

Покрај оригиналниот безбедносен код што сте го креирале во Set Up iCloud Keychain на вашиот Mac водич, ќе ви треба и SMS-способен телефон што го поврзувате со оригиналната iCloud Keychain сметка.

  1. На Mac додавате услуга за синџири на клучеви , стартувајте System Preferences со избирање на System Preferences од менито на Apple или со кликнување на иконата Dock.
  2. Во прозорецот System Preferences, кликнете на iCloud панелот за преференции.
  3. Ако не сте поставиле сметка на iCloud на овој Mac, ќе треба да го сторите тоа пред да продолжите. Следете ги чекорите во Поставување на iCloud профил на вашиот Mac . Откако ќе ја поставите iCloud профилот, можете да продолжите од тука.
  4. Панелот за преференци на iCloud прикажува листа на достапни услуги; скролувајте низ листата додека не го пронајдете предметот Keychain.
  5. Ставете знак за проверка веднаш до ставката Keychain.
  6. Во листот што паѓа надолу, внесете ја вашата лозинка на Apple ID и кликнете на копчето ОК.
  7. Уште еден лист за спуштање ќе ве праша дали сакате да го овозможите iCloud Keychain користејќи го методот за одобрување на барање или со користење на iCloud безбедносниот код што го поставивте претходно. Кликнете на копчето за употреба код.
  8. Нов паѓачки лист ќе побара безбедносен код. Внесете го безбедносниот код на iCloud Keychain и кликнете на копчето Next.
  9. Код за верификација ќе биде испратен до телефонот што го поставивте со iCloud Keychain за да примате SMS пораки. Овој код се користи за да се потврди дека сте овластени да пристапите до iCloud Keychain. Проверете го вашиот телефон за SMS порака, внесете го дадениот код, а потоа кликнете на копчето OK.
  10. iCloud Keychain ќе го заврши процесот на поставување; кога тоа ќе се направи, ќе имате пристап до вашиот iCloud keychain.

Можете да го повторите процесот од дополнителни Macs и iOS уреди што ги користите.

03 од 03

Поставете Keychain iCloud без употреба на безбедносен код

Ќе се појави нов паѓачки лист, барајќи да испратите барање за одобрување на Mac, на кој првично сте го поставиле iCloud Keychain. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Apple нуди два начина за конфигурирање на iCloud Keychain: со и без употреба на безбедносен код. Во овој чекор, ќе ви покажеме како да додадете Mac на вашиот iCloud Keychain кога првично сте го поставиле iCloud Keychain без безбедносен код.

Овозможете Mac за да го користите Keychain iCloud без употреба на безбедносен код

Mac, кој го додавате iCloud Keychain услугата, треба да ги користи истите основни безбедносни мерки за да го заштити од случајниот пристап. Бидете сигурни да ги следите овие упатства пред да продолжите.

На Mac додавате услуга за клучеви , стартувате System Preferences со кликнување на иконата Dock или со избор на System Preferences од менито на Apple.

Во прозорецот System Preferences, кликнете на iCloud панелот за преференции.

Ако не сте поставиле сметка на iCloud на овој Mac, ќе треба да го сторите тоа пред да продолжите. Следете ги чекорите во Поставување на iCloud профил на вашиот Mac . Откако ќе ја поставите iCloud профилот, можете да продолжите од тука.

Во прозорецот на iCloud поставувајте знак за проверка до ставката Keychain.

Ќе се појави паѓачко ливче, барајќи ја вашата iCloud лозинка. Внесете ги бараните информации и кликнете OK.

Ќе се појави нов паѓачки лист, барајќи да испратите барање за одобрување на Mac, на кој првично сте го поставиле iCloud Keychain. Кликнете на копчето за одобрување на барањето.

Ќе се појави нов лист, потврдувајќи дека вашето барање за одобрување е испратено. Кликнете на копчето OK за да го отфрлите листот.

На оригиналниот Mac, на работната површина треба да се прикаже нова банер за известување. Кликнете на копчето View во банерот за известување на iCloud Keychain.

Ќе се отвори прозорецот за iCloud. До елементот Keychain, ќе видите текст кој ве известува дека друг уред бара одобрение. Кликнете на копчето Детали.

Ќе се појави паѓачко ливче, барајќи ја вашата iCloud лозинка. Внесете ја лозинката и потоа кликнете на копчето Дозволи за да дозволите пристап до вашиот iCloud Keychain.

Тоа е тоа; Вашиот втор Mac сега може да пристапи до вашиот iCloud Keychain.

Можете да го повторите процесот за толку многу Macs и iOS уреди што сакате.