Научете како да ги користите скриптните фонтови правилно во графичкиот дизајн

Во типографијата , фонтовите за скрипти имитираат историски или модерни стилови на ракопис. Тие изгледаат како да се напишани со различни стилови на пишување инструменти кои се движат калиграфија пенкала да се наслика четки. Типични карактеристики на типот на сценариото се поврзани или речиси поврзани течни буквари и закосени, заоблени карактери.

Користење сценариски фонтови

Во 18 век, речиси сè беше напишано во курзив сценарио, вклучувајќи и деловни писма. Денес повеќето font scripts најдобро се прилагодени за честитки, покани за венчавки , почетни капаци и други документи каде што се користат во умерени количини. Фонт за сценарио изгледа најдобро кога тие се спарени со фонтови кои не се скрипти и се исти со целокупниот тон на документот. Не користете фонтови за скрипти во сите капи; повеќето од нив стануваат нечитливи кога буквите се големи букви.

Формалните сценариски букви се генерално уредни, течни и формални по изглед. Неформалното писмо може да биде неуредно или игриво и да изгледа повеќе како различни стилови на ракопис и печатење на ракопис денес.

Формалните скрипти како што се Гравура, Едвардијан скрипта и Комерцијален скрипт се базираат на бакарната плочка, англиската кругска рака и стилот на ракопис на Спенсери од 18 век. Вообичаените скрипти се модерни вовед во типографијата. Бидејќи фонтовите за скрипти се толку различни, не користете повеќе од еден за еден проект.

Класификации на сценариото

Формалните фонтови за скрипти се деривации на стилови на формално пишување на 17 век. Стапките што се приклучуваат на буквите се заедничка карактеристика. Примерите вклучуваат:

Вообичаени фонтови се неформални и пријателски. Буквите може или не може да се приклучат. Повеќето од буквите во неврзани фонтови имаат малку заоблен изглед.

Калиграфските фонтови може да имаат поврзување или не-поврзување на букви. Во принцип, тие имитираат калиграфија со рамно перо. Тие можат да бидат или формални или случајни по природа.

Blackletter и Ломбардија. Скриптите во оваа категорија изгледаат како ракописно ракописно писмо. Терминот "стар англиски" се однесува на многу, но не и на сите овие фонтови. Овие илустративни фонтови се погодни за сертификати, наслови и почетни капаци. Повеќето се тешки за читање. Комбинирајте ги со читлив фонт за текстуалните делови од проектот.

Декоративни стилови на фонтови за скрипти се новински фонтови кои се користат за наслови, знаци или почетни букви, а не за текстуални блокови. Колективот е разновиден. Овие фонтови кои грабаат внимание може да бидат носталгични, да се повикаат на одреден временски период или да претставуваат специфичен расположение или културен тренд.