Како да поставите ICloud & Користете ICloud Backup

Тоа беше да се биде дека чувањето податоци во синхронизација на повеќе компјутери и уреди може да биде предизвик кој бара синхронизација, додаток на софтвер, или многу координација. Дури и тогаш, податоците речиси неизбежно ќе бидат изгубени или постарите датотеки случајно ќе ги заменат поновите.

Благодарение на iCloud , Apple-овата база на податоци за складирање и синхронизација на податоци, споделувајќи податоци како контакти, календари, електронски пораки и фотографии низ повеќе компјутери и уреди е лесна. Со овозможена iCloud на вашите уреди, секој пат кога сте поврзани на интернет и направите промени на iCloud-от за апликации, тие промени автоматски ќе бидат поставени на вашата iCloud сметка и потоа ќе се споделат на сите ваши компатибилни уреди.

Со iCloud, чувањето на податоци во синхронизација е едноставно како поставување на секој од вашите уреди за да ја користите вашата iCloud сметка.

Еве што треба да го користите ICloud

За да ги користите iCloud-апликациите на интернет, ќе треба Safari 5, Firefox 21, Internet Explorer 9 или Chrome 27 или повисоко.

Претпоставувајќи дека го добивте потребниот софтвер, ајде да продолжиме да поставуваме iCloud, почнувајќи од десктоп и лаптоп компјутери.

01 од 04

Поставете ICloud на Mac и Windows

© Apple, Inc.

Можете да го користите iCloud без поврзување на вашиот десктоп или лаптоп компјутер со него. Има одлични можности за корисниците на iPhone и iPad, но најверојатно ќе ви биде најкорисно ако ги синхронизирате податоците и на вашиот компјутер.

Како да го поставите iCloud на Mac OS X

За да го поставите iCloud на Mac, има многу малку што треба да направите. Додека имате OS X 10.7.2 или повисок, софтверот iCloud е вграден во оперативниот систем. Како резултат на тоа, не треба да инсталирате ништо.

Еве што треба да знаете:

Како да го поставите ICloud на Windows

За разлика од Mac, Windows не доаѓа со вграден iCloud, така што треба да го преземете софтверот iCloud Control Panel.

Еве што треба да направите:

Совет: За да дознаете повеќе за карактеристиките на iCloud додека одлучувате дали сакате да ги овозможите, проверете го чекор 5 од овој член.

02 од 04

Поставете и користете ICloud на уредите со IOS

Снимајте екран од S. Shapoff

Сите iOS уреди - iPhone, iPad и iPod touch - кои работат со iOS 5 или повисоко, вградуваат iCloud. Како резултат на тоа, нема потреба да инсталирате апликации за да го користите iCloud за да ги задржи податоците во синхронизација на вашите компјутери и уреди.

Треба да ги конфигурирате функциите што сакате да ги користите. За неколку минути, ќе уживате во магијата на автоматско, безжично ажурирање на вашите податоци, фотографии и други содржини.

За да пристапите до поставките ICloud на вашиот iOS уред

  1. Допрете ја апликацијата Поставки
  2. Допрете iCloud
  3. Во зависност од изборот што сте го направиле за време на поставувањето на вашиот уред, iCloud можеби веќе е вклучен и можеби веќе сте пријавени. Ако не сте пријавени, допрете го полето Account и пријавете се со вашата сметка на Apple ID / iTunes.
  4. Поместете го лизгачот во On / green за секоја функција што сакате да ја овозможите.
  5. На дното од екранот, допрете го Менито за чување и резервна копија . Ако сакате да направите резервни копии на податоците на вашиот iOS уред на iCloud (ова е одлично за безжично враќање од бекап преку iCloud), поместете го лизгачот iCloud Backup на On / green .

Повеќе за подршка до iCloud во следниот чекор.

03 од 04

Користење на ICloud Backup

Снимајте екран од S. Shapoff

Користењето на iCloud за синхронизација на податоци помеѓу вашите компјутери и уреди значи дека вашите податоци се подигнати на вашата iCloud сметка и тоа значи дека имате резерви на вашите податоци таму. Со вклучување на функциите за резервни копии iCloud, вие не само што може да направите резервни копии на податоците, туку исто така да креирате повеќе копии и да ги вратите резервните копии преку Интернет.

Сите корисници на iCloud добиваат 5 GB слободен простор. Можете да го надградите до дополнително складирање за годишен надоместок. Дознајте за цените за надградба во вашата земја.

Програми кои се назад до ICloud

Следниве програми имаат вградени iCloud функции за зачувување. За повеќето од нив, само треба да ја вклучите функцијата за резервни копии за да се стави нивната содржина да се постави на iCloud.

Проверка на вашето складирање на ICloud

За да дознаете колку од резервната простор од 5 GB iCloud користите и колку сте оставиле:

Управување со ICloud бекап

Можете да ги видите индивидуалните бекап во вашата iCloud сметка и да ги избришете оние што сакате да се ослободите.

За да го направите тоа, следете ги чекорите што ги користите за да го проверите вашиот iCloud складирање. На тој екран, кликнете Manage or Manage Storage .

Ќе видите целосни системски бекап и листа на апликации што ја користите таа резервна копија на iCloud.

Враќање на iOS уреди од iCloud Backup

Процесот за враќање на податоци кои имате резервна копија на iCloud е во суштина ист за iPad, iPhone и iPod Touch. Во овој напис можете да најдете детални инструкции .

Надградба на ICloud чување

Ако сакате или треба да додадете повеќе простор за вашиот iCloud профил, едноставно пристапете до софтверот iCloud и изберете надградба.

Надградбите на вашиот iCloud складирање се наплаќаат еднаш годишно преку вашата iTunes сметка.

04 од 04

Користење на ICloud

Екрански фати од страна на В. Елис

Откако ќе го овозможите iCloud на вашите уреди и сте ја конфигурирале резервната копија (ако сакате да ја користите), еве што треба да знаете за користење на секоја апликација компатибилна со iCloud.

Пошта

Ако имате email адреса iCloud.com (ослободен од Apple), вклучете ја оваа опција за да бидете сигурни дека вашата iCloud.com е-пошта е достапна на сите ваши iCloud уреди.

Контакти

Овозможете го ова и информациите што се зачувани во вашите контакти или имиња во адресарот ќе останат во синхронизација на сите уреди. Контактите исто така се овозможени за веб.

Календари

Кога ова е овозможено, сите ваши компатибилни календари ќе останат во синхронизација. Календарите се овозможени од интернет.

Потсетници

Ова поставување ги синхронизира сите ваши потсетници за задачи што се во верзијата на iOS и Mac на апликацијата Потсетници. Потсетниците се овозможени од интернет.

Сафари

Оваа поставка осигурува дека веб прелистувачите на Safari на вашиот десктоп, лаптоп и iOS уреди имаат ист сет на обележувачи.

Белешки

Содржината на вашата апликација Забелешки за iOS ќе биде синхронизирана за сите ваши уреди со iOS кога е вклучено. Исто така, може да се синхронизира со програмата на Apple Mail на Mac.

Јаболко плати

Апликацијата за Паричник на Apple (порано Passbook за постари iOS) може да се управува во рамките на iCloud на кој било поврзан уред. Можете да ја синхронизирате вашата актуелна кредитна или дебитна картичка и да ги отстраните сите опции за исплата за да го исклучите Apple Pay на тој уред.

Привезок за клучеви

Оваа функција на Safari додава можност за автоматско споделување на кориснички имиња и лозинки за веб-страниците на сите ваши уреди iCloud. Исто така, може да ги зачува информациите за кредитна картичка за поедноставување на интернет купувањата.

Слики

Оваа функција автоматски ги копира вашите фотографии во апликацијата Слики на iOS уреди и во iPhoto или Aperture на Mac за складирање и споделување фотографии.

Документи и податоци

Синхронизирајте ги датотеките од страниците, клучот и броевите на iCloud (сите три од овие апликации се овозможени и за веб), и вашите уреди со iOS и Mac кога ова е вклучено. Ова е, исто така, веб-от за да ви овозможи да преземете датотеки од iCloud.

Најдете ја мојата IPhone / iPad / iPod / Mac

Оваа функција користи GPS и интернет за да ви помогне да ги лоцирате изгубените или украдените уреди. Веб-верзијата на оваа апликација се користи за изнаоѓање на изгубени / украдени уреди.

Назад кон мојот Mac

Назад кон My Mac е функција само за Mac, која им овозможува на Mac корисниците да пристапат до своите Macs од други компјутери.

Автоматски превземања

iCloud ви овозможува да имате iTunes Store, App Store и iBookstore купувањата автоматски да се преземаат на сите ваши уреди штом почетното купување завршува со преземањето. Нема повеќе движечки фајлови од еден уред до друг за да останете во синхронизација!

Веб апликации

Ако сте подалеку од вашиот компјутер или уреди и сè уште сакате да пристапите до вашите iCloud податоци, одете на iCloud.com и најавете се. Таму ќе можете да користите Mail, Contacts, Calendar, Notes, Reminders, Find My iPhone , Страници, Воведни и Броеви.

За да го користите iCloud.com, потребен ви е Mac со OS X 10.7.2 или поголем, или Windows Vista или 7 со инсталираната контролна табла iCloud и iCloud сметка (очигледно).