Како да деинсталирате или отстраните Internet Explorer

Отстранувањето на IE навистина е тешко - оневозможување или криење е најдобро

Постојат сите причини да сакате да го отстраните Internet Explorer од вашиот Windows компјутер. Алтернативните прелистувачи понекогаш се побрзи, обезбедуваат подобра безбедност и содржат одлични карактеристики кои корисниците на Internet Explorer само сонуваат.

За жал, не постои безбеден метод за отстранување на Internet Explorer од Windows.

Internet Explorer е повеќе од само прелистувач - функционира како основна технологија зад голем број внатрешни процеси на Windows вклучувајќи ажурирање, основна функционалност на Windows и многу повеќе.

Постојат методи наведени на некои други веб-сајтови кои се појавуваат за целосно деинсталирање на Internet Explorer и обезбедување на решенија за проблемите со кои го отстрануваат причините, но не ги препорачувам.

Според моето искуство, отстранувањето на IE предизвикува премногу проблеми за да биде достоен за тоа, дури и со околните околности.

Иако отстранувањето на Internet Explorer не е мудра опција, сигурно може безбедно да го оневозможите Internet Explorer и да го користите вашиот алтернативен прелистувач како единствен и единствен начин за пристап до интернет на вашиот Windows компјутер.

Подолу се прикажани два методи кои го постигнуваат истото и ви даваат скоро сите бенефиции што ќе ви ги отстрани Internet Explorer, но без многу реална можност за создавање сериозни системски проблеми.

Исто така, совршено е прифатливо да се извршуваат два прелистувачи истовремено на еден компјутер. Еден прелистувач мора да биде назначен како стандарден прелистувач, но и двете се слободни да пристапат на интернет.

Како да го исклучите Internet Explorer

Прво проверете алтернативен прелистувач, како што е Хром или Firefox, а потоа следете ги лесните чекори подолу за да го исклучите Internet Explorer во вашата верзија на Windows .

Бидејќи Windows Update бара употреба на Internet Explorer, рачните надградби повеќе нема да бидат возможни. Автоматските ажурирања, доколку се овозможени, треба да продолжат да бидат непроменети.

Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 и Windows Vista користат алатката за подесување програма за програмирање и компјутерски подесувања за да се оневозможи Internet Explorer. Инструкциите за Windows XP се под овие.

Забелешка: Ве молиме запомнете - иако оневозможувате Internet Explorer, не го отстранувате . Вашиот Windows компјутер сè уште го користи Internet Explorer за голем број внатрешни процеси.

  1. Отвори контролен панел .
    1. Најбрзиот начин да го направите ова во Windows 10/8 е преку кратенка на тастатурата WIN-X на Power User Menu .
    2. За Windows 7 и Vista, кликнете на Start Menu, а потоа изберете Control Panel .
  2. Ако видите неколку категории на аплети на контролниот панел, изберете Programs . Во спротивно, ако видите куп икони (т.е. сте во Classic View ), изберете Default Programs и потоа прескокнете до чекор 4.
  3. Изберете Стандардни програми од листата на опции.
  4. Изберете ја врската наречена Постави програма за пристап и компјутерски стандардно .
    1. Можеби ќе треба да го потврдите пристапот со Контрола на корисничка сметка; само изберете Продолжи ако го прашате.
  5. Притиснете Прилагодено од таа листа.
  6. Под Изберете стандарден веб прелистувач: делот, отстрани ја опцијата во полето до Internet Explorer, во кое се вели дека Овозможи пристап до оваа програма .
  7. Кликнете на копчето OK за да ги зачувате промените и да го затворите од прозорецот Поставете програма Access и Computer Defaults .
  8. Сега можете да излезете од контролен панел.

Windows XP

Еден начин за оневозможување на Internet Explorer во Windows XP е со користење на алатката Поставете програма Access and Defaults , која е достапна како дел од сите инсталации на Windows XP, со најмалку инсталираниот пакет на SP2.

  1. Одете до контролната табла со кликнување на Start , проследено со контролен панел (или Settings и потоа контролен панел , во зависност од тоа како сте поставување).
  2. Во прозорецот Control Panel , отворете Add or Remove Programs .
    1. Забелешка: Во Microsoft Windows XP, во зависност од тоа како вашиот оперативен систем е поставен, можеби нема да ја видите иконата Add or Remove Programs . За да го поправите ова, кликнете на линкот од левата страна на прозорецот Control Panel кој вели дека Switch to Classic View .
  3. Во прозорецот Додај или отстрани програми , кликнете на копчето Поставете програма за пристап и почетници во менито од лево.
  4. Изберете опција Custom во Изберете конфигурација: област.
  5. Во Изберете стандарден веб прелистувач: област, одштиклирајте го полето Овозможи пристап до оваа програма во полето за пребарување до Internet Explorer.
  6. Кликнете ОК . Windows XP ќе ги примени вашите промени и прозорецот Додај или отстрани прозорци ќе се затвори автоматски.

Оневозможете го Internet Explorer користејќи го проксиот сервер

Друга опција е да го конфигурирате Internet Explorer за да пристапите на интернет преку непостоечки прокси-сервер, суштински оневозможување на прелистувачот да пристапува до ништо на интернет.

  1. Внесете ја командата inetcpl.cpl во дијалогот Изврши за да отвориш Интернет Својства .
    1. Можете да отворите Run преку комбинацијата на тастатурата WIN-R (т.е. држете го копчето Windows и потоа притиснете "R").
  2. Изберете го јазичето Поврзувања од прозорецот " Својства на Интернет ".
  3. Изберете го копчето LAN settings за да го отворите прозорецот Local Settings (LAN) .
  4. Во делот Прокси-сервер , означете го квадратчето до Употреби прокси-сервер за вашиот LAN (овие поставки нема да се однесуваат на dial-up или VPN конекции) .
  5. Во полето за текст: Внесете 0.0.0.0 .
  6. Во текстуалното поле Порт: внесете 80 .
  7. Кликнете Во ред, а потоа повторно кликнете на ОК во прозорецот Интернет-својства .
  8. Затворете ги сите прозорци на Internet Explorer.
  9. Ако сакате да ги вратите овие промени во иднина, едноставно следете ги чекорите наведени погоре повторно, само овој пат избришете го полето До Употреба на прокси-сервер за вашиот LAN (Овие поставувања нема да важат за dial-up или VPN врски) во чекор 4.

Ова е повеќе рачно, и помалку пожелно, начин да се оневозможи пристапот до Internet Explorer. Ако сте задоволни да направите малку понапредни промени во вашите поставки за интернет, оваа опција може да биде за вас.