Како да ги пронајдете Windows Продуктовите клучеви користејќи Winkeyfinder

01 од 07

Посетете го веб-сајтот Winkeyfinder

Веб-страница на Winkeyfinder.

Потребен ви е оригиналниот производ клуч кој се појави со купувањето на Windows пред да можете да ја инсталирате Windows .

Winkeyfinder е бесплатна и лесна за користење програма која ќе ги пронајде вашите Windows и Office производ клучеви (понекогаш се нарекува сериски броеви ). Winkeyfinder работи за скоро сите оперативни системи на Windows , како што се Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista и Windows XP (не Windows 10 ).

За преглед на тоа што е способен за Winkeyfinder, видете го мојот комплетен преглед на Winkeyfinder .

Winkeyfinder е програма за слободен софтвер која ги наоѓа клучевите на производи, така што првото нешто што треба да направите е да ја посетите веб-страницата Winkeyfinder за да можете да ја преземете програмата.

Winkeyfinder е потполно бесплатна програма и не треба да се наплаќа надомест за преземање или користење.

Забелешка: Деталните инструкции што ги составив овде ве води низ целиот процес на користење на Winkeyfinder за да го лоцирате изгубениот Microsoft Office и / или Microsoft Windows клуч за производ, затоа можете слободно да го разгледате целото упатство пред да започнете.

02 од 07

Кликнете на копчето Преземи

Копче за преземање Winkeyfinder.

На веб-страницата на Winkeyfinder, кликнете на Win Keyfinder 1.75 Final link како што гледате на екранот на врвот на оваа страница. Ова ќе ве однесе до страната за преземање за

Кликнете на зелената верзија Download 1.75 за да ја преземете најновата верзија на Winkeyfinder.

03 од 07

Преземи ја датотеката ZIP Winkeyfinder

Преземен Winkeyfinder (преку Google Chrome).

Откако ќе кликнете на линкот Преземи , Winkeyfinder треба да започне со преземање. Преземањето е во форма на ZIP-датотека наречена WinKeyFinder175.zip .

Ако е побарано, одберете да зачувате на диск или да ја преземете датотеката - вашиот прелистувач може да го кажува поинаку. Зачувајте ја датотеката на вашата работна површина или на друга локација што е лесно да се лоцира. Не одберете да ја отворите датотеката или Отвори .

Датотеката ZIP Winkeyfinder е мала ... многу мала. Дури и ако сте на многу бавна врска, преземањето не треба да трае повеќе од неколку секунди.

Забелешка: горниот дел од екранот го покажува процесот на преземање за Winkeyfinder кога го преземате користејќи го прелистувачот на Google Chrome во Windows 8. Ако превземате друга верзија на Windows или користите друг прелистувач, различен од Chrome, индикаторот за напредок во преземањето најверојатно ќе изгледа различно .

04 од 07

Извлечете ја програмата од датотеката ZIP Winkeyfinder

Извлекување Winkeyfinder (Windows 8).

Отворете ја датотеката ZIP Winkeyfinder откако ќе заврши преземањето.

Забелешка: ZIP-датотеките се единечни датотеки кои содржат компресирани верзии на една или повеќе датотеки. За да можете да ја користите датотеката (ите) содржана во ZIP-датотеката, ZIP мора да биде некомпресиран. Постојат неколку програми кои ги декомпресираат датотеките (како 7-Zip) и може да имате инсталирано еден или повеќе од нив. Поради ова, можеби ќе треба да следите малку различни чекори за да ја "откријат" датотеката Winkeyfinder ZIP.

Ако немате инсталирана програма "unzip", вградената функција за екстракција на ZIP во Windows ќе ве поттикне да ги извадите датотеките што се наоѓаат во ZIP-датотеката во нова папка. Следете ги инструкциите што се дадени за да ја завршите екстракцијата на датотеката.

05 од 07

Стартувај ја програмата Winkeyfinder

Преглед на извлечена датотека (Windows 8).

Откако ќе ја извадиме датотеката Winkeyfinder ZIP во папка, отворете ја папката за да ја видите содржината.

Треба да видите само една датотека - WinKeyFinder175.exe . Вие не може да ја видите продолжувањето EXE датотека , па само осигурајте се дека го гледате името на датотеката. Ако не, повторно преземете и извадете ја датотеката Winkeyfinder ZIP. Нешто може да тргне наопаку за време на преземањето или отпакуването.

Двоен-клик на датотеката WinKeyFinder175.exe за да се кандидира Winkeyfinder.

Winkeyfinder всушност не се инсталира на вашиот компјутер - едноставно работи од оваа единствена датотека. Ако имате проблеми со лоцирањето на датотеката, тоа е оној со иконата со големи жолти копчиња како што е прикажано на горниот дел од екранот.

Забелешка: Сликата погоре покажува што папката со извлечена датотека со апликација Winkeyfinder изгледа како во Windows 8. Ако користите друг оперативен систем на Windows, папката може да не изгледа исто.

06 од 07

Погледнете го клучот за производ на Windows

Winkeyfinder v1.75.

Winkeyfinder веднаш го наоѓа и го прикажува клучот на производот за инсталацијата на вашиот оперативен систем на Windows.

На компјутерот што го користев како пример има инсталирано Windows 8.1. Скриев го клучот за производот, но може да се види дека Winkeyfinder го пронајде без проблем.

Ако имате инсталирано Microsoft Office програма, можете да кликнете на копчето MS Office за да го прикажете тој клуч за производот.

Ако користите Windows XP, можете да го промените клучот за производот со кликање на копчето Промени копче кое се наоѓа под екранот на производот. Ако претпочитате да не им верувате на бесплатна програма за да го промените клучот за производот, можете рачно да го промените вашиот клуч за производ на Windows XP со тоа што ќе направите неколку промени во регистарот .

07 од 07

Документирајте ги вашите пронајдени клучеви на производи

Откако ќе ги пронајдете клучевите за производи за Microsoft Windows и Microsoft Office, испечатете ги и чувајте ги на сигурно место! Нема потреба да поминувате низ овој процес два пати.

Совет: Дали имате проблеми со користењето на Keyfinder или не го пронајдете клучот за производот? Пробајте уште една програма за пронаоѓање на бесплатни производи . Winkeyfinder е одличен, но ако не функционира како што очекувавте, тоа не е од голема корист. Друга бесплатна програма за пронаоѓање на клучеви може да направи трик.