Како да ажурирате iTunes на најновата верзија

01 од 04

Започнете ја вашата iTunes ажурирање

слика кредит: Амана Слики АД / Getty Images

Секогаш кога Apple ќе издаде ажурирање на iTunes, додава нови одлики, суштински поправени грешки и поддршка за нови iPhone-и, iPads и други уреди кои користат iTunes . Поради тоа, речиси секогаш треба да ја ажурирате најновата и најдобрата верзија веднаш штом ќе можете. Процесот на ажурирање на iTunes е прилично едноставен. Оваа статија објаснува како да го стори тоа.

Следи iTunes надградба Прашај

Најлесен начин за надградба на iTunes бара да не правите речиси ништо. Тоа е затоа што iTunes автоматски ве известува кога е издадена нова верзија. Во тој случај, кога ќе стартувате iTunes, ќе се појави скокачки прозорец најавувајќи ја надградбата. Ако го видите тој прозорец и сакате да надградите, само следете ги инструкциите на екранот и ќе го стартувате iTunes за кратко време.

Ако тој прозорец не се појави, можете да го стартувате ажурирањето рачно со следење на чекорите подолу.

Намалување на iTunes

Новите верзии на iTunes се речиси секогаш подобри од последните - но не секој пат, а не за секој корисник. Ако сте надградиле iTunes и не ви се допаѓа, можеби ќе сакате да се вратите на претходниот. Дознај повеќе за тоа во Can You Downgrade Од iTunes Updates ?

02 од 04

Ажурирање на iTunes на Mac

На Mac, ќе го ажурирате iTunes користејќи ја програмата за Mac App Store која влегува во MacOS на сите Macs. Всушност, се прават ажурирања за сите софтвери на Apple (и некои други алатки од трети страни) со користење на оваа програма. Еве како го користите за ажурирање на iTunes:

  1. Ако веќе сте во iTunes, продолжете со чекор 2. Ако не сте во iTunes, прескокнете на чекор 4.
  2. Кликнете на менито iTunes и потоа кликнете Провери за ажурирања.
  3. Во pop-up прозорецот, кликнете Download iTunes . Прескокнете на чекор 6.
  4. Кликнете на менито на Apple во горниот лев агол на екранот.
  5. Кликнете на App Store .
  6. Програмата за App Store се отвара и автоматски оди на табот Updates , каде што ги прикажува сите достапни ажурирања. Не можете веднаш да го видите ажурирањето на iTunes. Може да биде скриено со други ажурирања на нивото на MacOS во делот за пропадна надградба на софтверот на врвот. Проширете го тој дел со кликање на Повеќе .
  7. Кликнете на копчето за ажурирање веднаш до ажурирањето на iTunes.
  8. Програмата App Store потоа презема и автоматски ја инсталира новата верзија на iTunes.
  9. Кога ажурирањето е завршено, тој исчезнува од горниот дел и се појавува во делот за последното 30 дена, кој е инсталиран во долниот дел на екранот.
  10. Стартувајте iTunes и ќе ја користите најновата верзија.

03 од 04

Ажурирање на iTunes на Windows PC

Кога ќе инсталирате iTunes на компјутер, исто така инсталирајте ја програмата на Apple Software Update. Ова е она што го користите за ажурирање на iTunes. Кога станува збор за ажурирање на iTunes, често може да биде добра идеја прво да бидете сигурни дека ја имате најновата верзија на Apple Software update. Тоа може да ви помогне да ги избегнете проблемите. За да го обновите тоа:

  1. Кликнете на Start менито.
  2. Кликнете на Сите апликации .
  3. Кликнете на Apple Software Update .
  4. Кога ќе почне програмата, ќе провери дали има достапни ажурирања за вашиот компјутер. Ако една од овие надградби е за самиот Apple Software Update, отстранете ги сите полиња освен тој.
  5. Кликнете Инсталирај .

Кога ажурирањето е преземено и инсталирано, Apple Software Update ќе се изврши повторно и ќе ви даде нова листа на достапни програми за ажурирање. Сега е време да се ажурираат iTunes:

  1. Во Apple Software Update, проверете дали полето до ажурирањето на iTunes е проверено. (Можете исто така да ажурирате кој било друг софтвер на Apple што го сакате истовремено. Само проверете ги и тие кутии.)
  2. Кликнете Инсталирај .
  3. Следете ги инструкциите на екранот или менијата за да ја завршите инсталацијата. Кога е направено, можете да стартувате iTunes и да знаете дека ја користите најновата верзија.

Алтернативна верзија: From Within iTunes

Има и малку поедноставен пат до ажурирање на iTunes.

  1. Од рамките на iTunes програмата, кликнете на менито за помош.
  2. Кликнете Провери за ажурирања .
  3. Од тука, се применуваат чекорите наведени погоре.

Ако не ја видите мени лентата во iTunes, веројатно е пропаднат. Кликнете на иконата во горниот лев агол од прозорецот iTunes, потоа кликнете на Show Menu Bar за да ја откријат.

04 од 04

Други iTunes совети и трикови

За повеќе iTunes совети и трикови за почетници и напредни корисници, проверете: