Каде да ги пронајдете привремените Интернет датотеки на Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer (IE) користи привремени интернет-датотеки за складирање копии од веб-содржини на локалниот хард диск. Иако е корисно за подобрување на ефикасноста на мрежата, може брзо да го пополни хард дискот со големи количини на несакани податоци.

Ако вашиот компјутер има многу случајни слики и други привремени интернет-датотеки од Internet Explorer, можете да ги избришете за да го исчистите просторот и можеби дури и да ја забрзате ИЕ.

Забелешка: Привремените интернет-датотеки во Internet Explorer не се исти како привремените датотеки во Windows .

Како можам да пристапам до моите привремени интернет-датотеки?

Internet Explorer има стандардна локација каде што се чуваат привремени интернет-датотеки. Треба да бидат овие две папки (каде што "[корисничкото име]" дел е вашето корисничко име):

C: \ Users \ [корисничко име] \ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ INetCache C: \ Windows \ Преземени програмски датотеки

Првата е локацијата каде што се чуваат привремените датотеки. Вие не само што може да ги видите сите привремени интернет-датотеки, туку и да ги сортирате според името на датотеката, URL-то, проширувањето на датотеката , големината и различните датуми. Вториот е местото каде што може да се најдат преземени програмски датотеки.

Меѓутоа, ако не ги видите овие папки, можно е тие да се сменат. Можете да видите кои папки вашиот компјутер ги користи подесувањата опишани подолу.

Забелешка: Привремените интернет-датотеки се различни од колачињата на веб-прелистувачот и се зачувуваат во посебна папка.

Како да промените привремени поставки на интернет за IE

Преку страница за Internet Options на Internet Explorer, можете да промените колку често IE ќе проверува за кеширани страници на веб страната, како и колку складирање може да биде резервирано за привремени датотеки.

  1. Отворете Интернет опции .
    1. Можете да го направите ова преку контролен панел ( Network and Internet> Internet Options ), Run дијалог-кутија или Command Prompt ( команда inetcpl.cpl ) или Internet Explorer ( Tools> Internet options ).
  2. Од табот Општо , кликнете го копчето Settings во делот за историја на прелистување .
  3. Во табуларот Временски интернет датотеки се наоѓаат сите различни поставки за оваа функција.

Проверката за понови верзии на опцијата за зачувани страници ви овозможува да изберете колку често Internet Explorer треба да изгледа во привремената папка за интернет датотеки за кеширани страници. Честите проверки треба, во теорија, да го забрзаат пристапот до веб-страниците. Стандардната опција е Автоматски, но можете да ја промените на Секој пат кога ја посетувам веб-страницата, Секој пат кога ќе стартувам Internet Explorer или Никогаш .

Друга опција која можете да ја промените тука е колку простор за складирање е дозволен за привремени интернет-датотеки. Можете да изберете нешто од 8 MB до 1.024 MB (1 GB).

Можете исто така да ја смените папката на локацијата каде што IE чува привремени интернет-датотеки. Ова е корисно ако сакате да ги зачувате кешираните страници, слики и други датотеки на друг хард диск што има повеќе простор, како на пример, надворешен хард диск .

Другите копчиња на овој веб-сајт за подесување на податоци се за гледање на објектите и датотеките што ги чува IE. Ова се папките споменати погоре.