Запознајте се со најлесниот начин да креирате предупредување користејќи SQL Server Agent

Предупредувања за SQL Server обезбедуваат известување за грешка околу круг

SQL Server Agent овозможува автоматско известување на администраторите на база на податоци кога се случуваат невообичаени околности. Овој моќен механизам за предупредување овозможува 24-часовен мониторинг на перформансите на базата без екипирање на 24-часовен оперативен центар.

Општ услов за дефинирање на сигнализација

За да дефинирате предупредување, потребна ви се одредени основни информации, вклучувајќи:

Чекор-по-чекор SQL Server, сигнализација Поставување

Овие инструкции се однесуваат на SQL Server 2005 и понови.

  1. Отворете го SQL Server Management Studio и поврзете се со серверот за базата на податоци каде што сакате да креирате известување.
  2. Проширете ја папката на SQL Server Agent со кликнување еднаш на иконата " + " лево од папката.
  3. Десен-клик на папката Alerts и изберете New Alert од менито што се појавува.
  4. Напишете описно име за вашето предупредување во полето за текст Name .
  5. Изберете го типот на известување од опаѓачкото мени. Вашите избори се услови за изведба на SQL Server, како што се оптоварување на процесорот и слободен простор на дискот, настаните на SQL Server , како фатални грешки, синтакса грешки и хардверски проблеми и Windows Management Instrumentation (WMI) настани.
  6. Обезбедете какви било детали специфични за аларми побарани од SQL Server, како што се специфичен текст вклучен во извештајот за настанот и параметри за предупредувања за состојбата на изведбата.
  7. Кликнете на иконата Response во окното New Alert на прозорецот Изберете го панелот за страници .
  8. Ако сакате да ја извршите задачата на Агентот за SQL Server, кога ќе се случи известувањето, кликнете на полето за Изврши задача и одберете работа од опаѓачкото мени.
  9. Ако сакате да ги известите операторите на базата на податоци кога се појавува предупредувањето, кликнете на опцијата Обележи оператори и потоа одберете ги операторите и типовите на известување од мрежата.
  1. Кликнете Во ред за да го креирате известувањето.

Додавање известувања користејќи Transact-SQL

Почнувајќи со SQL Server 2008, исто така можете да додадете предупредувања користејќи Transact-SQL. Користете ја оваа синтакса од Microsoft:

sp_add_alert [@name =] [, [@message_id =] message_id] [, [@severity =] severity] [, [@ enabled =] enabled] [, [@delay_between_responses =] delay_between_responses] [, [@notification_message =] ' [, [@event_description_keyword =] 'event_description_keyword_pattern'] [, @ [@include_event_description_in =] include_event_description_in] [, [@database_name =] 'database'] [, @ [@job_id =] job_id | [@job_name =] 'job_name'}] [, [@raise_snmp_trap =] raise_snmp_trap] [, [@performance_condition =] 'performance_condition'] [, [@category_name =] 'category'] [, [@wmi_namespace =] 'wmi_namespace '] [, [@wmi_query =]' wmi_query ']