Епл HomePod: Поглед на паметната звучници

HomePod е влезот на Apple на "паметниот звучник" , категорија позната по уреди како Амазон Ехо и Google Home .

Амазон и Гугл го нарекуваат Ехо и Дома, како уреди кои можат да се користат само за ништо: играње медиуми, добивање новости, контролирање на паметни домашни уреди и додавање на трети лица, наречени вештини. Додека HomePod ги има сите овие карактеристики , Apple го поставува својот уред како првенствено за музика. Додека HomePod може да се контролира со глас користејќи Siri, примарните карактеристики на уредот се околу аудио, а не функцијата за асистенција со глас.

Поради ова акцент на музиката преку функционалноста, може да биде корисно да се мисли на HomePod како повеќе како конкурент на high-end звучниците со повеќе единици / простории на Sonos и неговиот Амазон Алекса-интегриран Sonos One звучник, наместо Амазон Ехо или Google Дома.

Карактеристики на HomePod

сликата кредит: Епл АД

Хардвер и спецификации на HomePod

сликата кредит: Епл АД

Процесор: Apple A8
Микрофони: 6
Тувалки: 7, со сопствени засилувачи за секој од нив
Сабвуфер: 1, со сопствени засилувачи
Поврзување: 802.11ac Wi-Fi со MIMO, Bluetooth 5.0, AirPlay / AirPlay 2
Димензии: 6,8 инчи широк х 5,6 инчи широк
Тежина: 5,5 килограми
Бои: црна, бела
Аудио формати: HE-AAC, AAC, заштитени AAC, MP3, MP3 VBR, Apple Lossless, AIFF, WAV, FLAC
Системски побарувања: iPhone 5S или подоцна, iPad Pro / Air / mini 2 или подоцна, 6-та генерација iPod touch; iOS 11.2.5 или понова
Датум на издавање: 9 февруари 2018 година

Првата генерација на HomePod има паметни и аудио функции во релативно мал пакет. Мозокот на уредот е Apple A8 процесор, истиот чип кој се користи за напојување на iPhone 6 серијата . Додека веќе не е врвен чип на Apple, A8 обезбедува еден тон на енергија.

Главната причина за која HomePod има потреба од толку многу коњски сили е да го поддржи Siri , што е примарен интерфејс за уредот. Додека има контрола на допир на врвот на HomePod, Apple го смета Сири како примарен начин на интеракција со говорникот.

HomePod бара iOS уредот да биде поврзан за поставување и да користи некои функции. Иако може да ги користи облак-музичките услуги на Apple како Apple Music , нема вградена поддршка за други музички услуги. За да ги користите тие, можете да проследувате аудио од iOS уред користејќи AirPlay. Бидејќи AirPlay е технологија ексклузивна за Apple, само iOS уредите (или уреди со AirPlay алатки за обнова ) можат да испраќаат аудио до HomePod .

HomePod нема батерија, па затоа мора да биде вклучен во ѕиден штекер за да се користи.