Дали iPad поддржува Adobe Flash?

Adobe Flash не е поддржан на iOS уреди , вклучувајќи iPad , iPhone и iPod Touch. Всушност, Apple никогаш не поддржа Flash за iPad. Стив Џобс славно напиша детална бела хартија за тоа зошто Епл нема да го поддржи Adobe Flash. Неговите причини вклучуваат слаба батерија на Флеш и многубројни грешки кои може да предизвикаат паѓање на уредот. Од издавањето на Apple на оригиналниот iPad, Adobe ја отфрли поддршката за мобилниот Flash плеер, ефикасно завршувајќи ја секоја шанса дека ќе најде поддршка на iPad, iPhone, па дури и паметни телефони и таблети со Android.

Дали всушност ви треба Flash на iPad?

Кога iPad беше објавен, веб зависеше од Flash за видео. Меѓутоа, повеќето главни видео сајтови (како што се YouTube) сега ги поддржуваат новите HTML 5 стандарди, кои им овозможуваат на посетителите да гледаат видеа во веб прелистувачот без трети лица како Adobe Flash. HTML 5, исто така, овозможува покомплицирани веб-страници слични на апликациите. На кратко, задачите кои се потребни за Flash пред 10 години веќе не се повеќе.

Повеќето веб-страници и веб-сервиси кои претходно побараа Flash, развија или мајчин веб-страница која може да се гледа во веб-прелистувачот на iPad или апликација за услугата. На многу начини, App Store стана втората итерација на мрежата, овозможувајќи им на компаниите да обезбедат подобро искуство отколку што може да биде можно во веб-прелистувачот.

Дали има замена за Flash на iPad?

Додека повеќето веб-сајтови се преселија подалеку од Flash, некои веб-услуги сеуште го бараат тоа. Многу веб-базирани игри сè уште бараат Flash, исто така. Не грижете се: Ако апсолутно мора да имате поддршка за Flash, можете да го најдете недостатокот на iPad за мајчин поддршка.

Прелистувачите од трети страни кои го поддржуваат Flash во суштина ја преземаат веб-страницата на далечен сервер и користат мешавина од видео и HTML за да ја прикажат апликацијата Flash на вашиот iPad. Ова значи дека тие можат да бидат малку заостанати или тешко да ги контролираат на моменти, но повеќето Флеш апликации работат совршено добро на овие прелистувачи, и покрај тоа што се обработуваат од далечина. Најпопуларниот прелистувач кој поддржува Flash е Photon Web Browser , но неколку други прелистувачи исто така го поддржуваат Flash во различни степени.

Надворешни игри на поединечни игри

Од најпопуларните причина луѓето сакаат да се кандидира Флеш на iPad е да се игра забавно Флеш-базирани игри. IPad е крал на игри , сепак, и повеќето игри на интернет имаат апликациски базирани еквиваленти. Вредно е да се бара App Store за играта, наместо да се потпира на прелистувачот како Photon. Верзиите на апликациите на игри играат многу полесно како мајчин апликации отколку игри кои се потпираат на трети лица сервери за да суштински поток игри на iPad.