Што претставуваат Google Листови?

Што треба да знаете за слободен табеларен систем

Google Sheets е бесплатна, веб-базирана програма за креирање и уредување на табеларни пресметки.

Google Sheets, заедно со Google Docs и Google Slides, е дел од она што Google го нарекува Google Drive . Слично е како Microsoft Excel, Microsoft Word и Microsoft PowerPoint се секој поединечен дел во рамките на Microsoft Office .

Google Sheets се издвојуваат * најмногу со оние кои имаат скромни барања за табеларни пресметки, работат одделно од повеќе уреди и / или соработуваат со други. * Да, тоа е солидна табела!

01 од 03

Компатибилност на Google Sheets

Google Sheets ги поддржува најчестите формати на табеларни пресметки и типови на датотеки. Google

Google Sheets е достапен како веб апликација, достапна преку Chrome , Firefox, Internet Explorer 11, Microsoft Edge и Safari . Ова значи дека Google Sheets е компатибилен со сите десктоп компјутери и лаптопи (на пр. Windows, Mac, Linux) кои можат да работат на било кој од претходно споменатите веб прелистувачи. Апликацијата за мобилни апликации на Google Прегледи исто така е достапна за инсталирање на Андроид (верзија 4.4 KitKat и понова верзија) и iOS (работи верзија 9.0 и понова).

Google Sheets поддржува листа на заеднички табеларни формати и типови на датотеки:

Корисниците можат да отвораат / увезуваат, уредуваат и зачувуваат / изнесуваат табеларни пресметки (вклучително и Microsoft Excel) и документи со Google Sheets. Датотеките на Excel можат лесно да се конвертираат во Google Sheets и обратно.

02 од 03

Користење на Google Листови

Google Sheets ги нуди основните и најчесто користени функции што би ги очекувале при работењето со табеларни пресметки. Извор на слика / Getty Images

Бидејќи Google Лист е достапен преку Google Диск, прво треба да се најавите со сметка на Google за да креирате, уредувате, зачувувате и споделувате датотеки. Сметката на Google делува како унифициран систем за пријавување кој дава пристап до каталог на производи на Google-Gmail не е потребен за користење на Google Диск / Листови, бидејќи секоја е-адреса може да биде поврзана со Google сметка.

Google Sheets ги нуди основните и најчесто користените функции што би ги очекувале при работењето со табеларни пресметки, како на пример (но не ограничувајќи се на):

Сепак, постојат некои значајни предности за користење Google Sheets наспроти други опции:

03 од 03

Versus Microsoft Excel

Google Sheets е одличен за скромен барања, но Microsoft Excel може да создаде практично ништо. Стенли Гудер /

Постои причина дека Microsoft Excel е индустриски стандард, особено за бизнис / претпријатие. Microsoft Excel има робусна длабочина и ресурси кои им овозможуваат на корисниците да прават и создаваат практично ништо. Иако Google Sheets претставува посебна предност за вистинските типови на луѓе, тоа не е вистинска замена за Microsoft Excel , која вклучува (но не се ограничува на):