Што е Xbox Live Arcade?

Забелешка на уредникот: Xbox Live Arcade е сега дел од Xbox Marketplace. Оваа статија е дел од нашата гејмерска архива.

На Xbox Live Arcade на Xbox 360 ви овозможува да преземете помали, специјално дизајнирани игри на вашиот Xbox 360. Игрите вклучуваат загатка игри, акциони игри, игри на допир, класични аркадни игри, портови на ретро игри и многу повеќе. Новите игри сè уште се додаваат цело време и има стотици и стотици игри објавени за услугата во текот на последните 10 години.

Игри Опсег од $ 5 до $ 20

За да ја користите Xbox Live Arcade, мора да имате широкопојасна интернет конекција и сметка на Xbox Live (барем Silver). Овие игри не се бесплатни, за жал, и мора да потрошите пари за да ги добиете. Тие се движат од толку ниско, како 5 $ на до 20 $. Најдобар дел од Xbox Live Arcade е дека можете да преземате демо верзија на игри бесплатно, па можете да ги пробате пред да одлучите да ги купите.

Една голема предност за купување нив (покрај тоа што ги имаат засекогаш и да бидат во можност да играат целосна игра) е дека секоја аркадна игра има достигнувања и поени кои ги додаваат на вашиот гејмер. Првично, игрите на XBLA имале само 200GS, но веќе неколку години имаат максимум 400GS (пред DLC). Ова ви дава малку дополнителен стимул за да продолжите да играте и да работите на високи оценки.

Превземања поврзани со вашиот Gamertag

Ако вашиот Xbox некогаш се распадне или ако треба да ги префрлите игрите на мемориска картичка или на друг хард диск, не грижете се, бидејќи нема да мора повторно да платите за нив. Сите преземања на Xbox Live Marketplace и Xbox Live Arcade се врзани за вашиот Gamertag, па само треба да се пријавите на Xbox Live и ќе можете да ги преземете повторно ако ви треба.

На Xbox Live Arcade има обезбедено многу од најдобрите игри на Xbox 360. Како што се Minecraft , Brothers: Приказна за два сина, Soul Calibur II HD , Испитување на Fusion и многу повеќе. Можете лесно да го оправдате поседувањето на Xbox 360 само за да играте XBLA игри.

На Xbox One, веќе нема специјална "Xbox Live Arcade", и наместо тоа, сите игри се третираат доста подеднакво. Ова значи дека сите игри имаат 1000GS, но исто така се зголемуваат во цена и повеќето немаат демо. Искрено, ние некако го пропуштиме XBLA.