Што е ЕАП-датотека?

Како да ги отворите, уредите и конвертирате EAP датотеките

Датотеката со екстензија на EAP- датотеката најверојатно е проектна датотека на проектниот архитект. Тие се создадени од алатката Computer Aided Software Engineering (CASE) од Sparx Systems наречена Enterprise Architect.

Некои EAP-датотеки можат наместо да бидат Adobe Photoshop Exposure датотеки. Овие типови EAP-датотеки се користат за складирање на вредностите на експозицијата, офсет и гама корекција за сликите на Photoshop. Вредностите се контролираат во менито Image> Adjustments> Exposure ... во Photoshop.

Забелешка: Не мешајте EAP и EPS формати - EPS датотеките се Encapsulated PostScript датотеки.

Како да отворите EAP датотека

EAP-датотеките кои се проектни датотеки можат да се отвори со програмата на Sparx Systems 'Enterprise Architect, или бесплатно (но во режим само за читање) со Enterprise Architect Lite.

Забелешка: Ако имате проблеми со EAP-датотеката во апликацијата Enterprise Architect, погледнете го нивниот водич за задачи за управување со податоци, како што се поправање, компајлирање или копирање на EAP-датотеки.

Adobe Photoshop се користи за отворање на EAP-датотеки, ако тие се датотеки со експозиција. Ова се прави преку менито Image> Adjustments> Exposure .... Изберете го менито за мали претходни нагодувања до копчето ОК , а потоа одберете го копчето Load Preset ... за да ја разгледате EAP-датотеката.

Совет: Можете исто така да ги зачувате сопствените поставки за изложеност во Photoshop преку истиот процес; само изберете Зачувај меморија ... наместо.

За да ги инсталирате EAP-датотеките во Photoshop, копирајте ги во папката \ Presets \ Exposure \ во директориумот за инсталација на програмата, а потоа рестартирајте ја програмата. Во Windows, оваа целосна патека е веројатно C: \ Program Files \ Adobe \ Adobe Photoshop \ Presets \ Exposure \.

Забелешка: Кога Adobe Photoshop е за прв пат инсталиран, тој е стандардно поставен со неколку EAP-датотеки, наречени Minus 1.0, Minus 2.0, Plus 1.0 и Plus 2.0 .

EAP-датотеките се исто така поврзани со eaDocX, така што можете да ги вчитате EA-моделите во програми како Microsoft Word. Се инсталира како додаток, па затоа не е целосно функционална програма само по себе и нема свој графички кориснички интерфејс. Можете да го најдете упатството за корисникот тука.

Совет: Ако откриете дека некоја апликација на вашиот компјутер се обидува да ја отвори EAP-датотеката, но тоа е погрешна апликација или ако претпочитате да имате друга инсталирана програма отворена EAP-датотека, погледнете во нашата Како да ја смените стандардната програма за конкретниот водич за проширување на датотеката за правење на таа промена во Windows.

Како да конвертирате EAP датотека

Датотеката на Проектниот архитект може да се конвертира во друг формат на датотека со софтверот на Enterprise Architect. На пример, можете да го зачувате EAP во PDF со менито FILE> Print to PDF .... Друга поддржана конверзија е EAP до XMI ( XML метаподатоци за размена), што се прави преку менито PACKAGE> Import / Export .

Веројатно нема никаква причина да треба да конвертирате EAP-датотека што се користи во Photoshop, бидејќи тоа е само збир на поставки за експозиција кои се однесуваат на програмата Adobe Photoshop. Ако не се случи да ја добиете EAP-датотеката во различен формат на датотека, ќе ја смени наставката и структурата на датотеката и ќе го спречи користењето на Photoshop.

Повеќе Помош со ЕАП-датотеки

Имајте на ум дека некои датотеки само изгледаат како ЕАП-датотеки, бидејќи продолжувањето на датотеката е напишано на сличен начин. Со други зборови, можеби немате ниту ЕАП-датотека, и тоа би можело да биде причина таа да не се отвори со програмите што ги поврзувавме погоре.

Некои примери на датотеки кои би можеле да бидат збунети за EAP-датотеки вклучуваат EASM , EAS (RSLogix Symbol), EAR (Java Enterprise Archive) и EAL (Kindle End Actions) датотеки.