Работа со PUB формат на Microsoft Publisher

Форматот на мајчин формат за документи за изглед на страници создаден во Microsoft Publisher, софтверска апликација за десктоп издаваштво, е PUB . Стандардно, кога ќе зачувате публикација (единечни или повеќекратни страници) во Microsoft Publisher, креира датотека со наставката .pub. Датотеките со .pub продолжување на датотеката се датотеки подготвени за печатење кои содржат текст, графики и информации за форматирање.

Форматот на PUB формат е формат на датотека на Microsoft од Microsoft. Документите на PUB може да се отвораат и уредуваат само во Microsoft Publisher. Иако издавачот е вклучен во некои од пакетите на Microsoft Office, другите апликации, вклучувајќи го и Word, не можат да ги отвораат PUB-датотеките, а PUB-датотеките креирани во поновите верзии на Publisher може да не бидат достапни за некои постари верзии на софтверот, што е честа појава кај многу програми.

Microsoft Publisher е достапен како самостојна програма за компјутерот, како дел од пакет на Microsoft Office и како дел од претплатата на Microsoft Office 365.

Гледање и споделување на датотеки на публикувани датотеки на Microsoft

Не постои самостоен прегледувач за PUB-датотеки, како што има за Word, Excel и други Office апликации. Пробната верзија на Microsoft Publisher може да ги отвори PUB-датотеките за гледање, но не и за уредување - тие се само за читање. Ако имате PUB-датотека и само треба да ја видите, преземете бесплатен пробен период од софтверот Publisher за да служите како гледач. Корисниците на постари верзии на Microsoft Publisher не можат да отворат PUB-датотеки од понови верзии, освен ако датотеката прво не е зачувана во компатибилен постар формат. Поновите верзии на издавачот треба да бидат во можност да ги отворат PUB-датотеките креирани во постарите изданија на софтверот Publisher.

Опција за прегледување на датотеки со издавачи кога немате целосна или пробна верзија на Microsoft Publisher е да побарате датотеката да биде зачувана или извезена во друг формат како што е PDF или PostScript од некој кој има Microsoft Publisher. Научете како да отворите датотеки со издавачи, дури и ако немаат издавач на Microsoft .

Печатење на датотеки со PUB

Поради тоа што е датотека подготвена за печатење, PUB-датотека може да биде отпечатена на било кој десктоп печатач кога е отпечатена од Microsoft Publisher. Иако некои комерцијални услуги за печатење ги прифаќаат оригиналните PUB-датотеки за печатење, форматирањето не е толку широко прифатено како други програми за распоред на страници. Креирање PDF фајлови на документот издавач е најдобриот начин да ги доставите до комерцијалните печатачи. Проверете со услугата за печатење за да бидете сигурни.

Други екстензии

Проширувањето .pub исто така беше искористено за две многу рано програми за десктоп издаваштво. Малку е веројатно дека ќе ги сретнете.