Основи на графичкиот дизајн

Добар графички дизајн не е случајно

Графички дизајн е процес и уметност на комбинирање на текст и графика за да се комуницира ефективна порака во дизајнот на веб-страниците, логоата, графика, брошури, билтени, постери, знаци и било кој друг тип на визуелна комуникација. Дизајнерите ги постигнуваат своите цели со комбинирање на елементите и принципите на графичкиот дизајн.

Основни елементи на графичкиот дизајн

Во прилог на очигледните елементи - слики и графички дизајн елементи вклучуваат линии, форми, текстура, вредност, големина и боја. Графичките дизајнери за печатење и веб-страници користат некои или сите од овие елементи за да генерираат ефективни дизајни. Целта е обично да се привлече вниманието на гледачите, понекогаш да ги мотивира да преземат одредена акција.

Основни принципи на графичкиот дизајн

Елементите на графичкиот дизајн се комбинираат со принципите на усогласување, рамнотежа, повторување, близина, контраст и простор за да се создадат ефективни композиции на страници.

Принципите на графичкиот дизајн се однесуваат на начините на кои графичкиот дизајнер може да ги собере индивидуалните елементи во кохезивна целина. Дизајнерите го привлекуваат вниманието на гледачот на важен елемент со ставање на важен елемент во местото каде што окото природно паѓа. Други класични принципи на дизајнот вклучуваат: