Онлајн вирус скенери

Онлајн вирусен скенер ви овозможува брзо да го скенирате вашиот компјутер за вируси без да инсталирате целосни антивирусни софтверски пакети. Тие не нудат заштита во реално време и затоа никогаш не треба да се сметаат за замена за инсталиран антивирусен скенер. Меѓутоа, ако се сомневате дека вашиот инсталиран антивирус му недостасува закана, имате сомнителна датотека што сакате да ја проверите за малициозен софтвер и вируси, или едноставно сакате второ мислење за скенирање на вируси, онлајн скенер може да биде важна алатка за користење.

Вистинските онлајн скенери се сите, но изумрени. Во минатото, онлајн-скенерите трчаа преку Јава или други веб-технологии, но овие технологии станаа ранливи на злонамерна експлоатација. Повеќето скенери за онлајн вирус бараат да преземете и да ја стартувате датотеката, често е .exe датотека за Windows системите. Листата подолу нуди широк опсег на опции за скенирање на интернет.

01 од 07

VirusTotal

VirusTotal

VirusTotal ви овозможува да испраќате датотеки преку Интернет и да ги проверувате URL-то за малициозен софтвер, вклучувајќи ги и вирусите, црвите и тројаните. Датотеката е скенирана од неколку различни мотори за скенирање, а резултатите за откривање се пријавени за секоја од нив. Доставените датотеки може да бидат до 20Mb и над 30 скенери на вируси се користат за време на скенирањето. Датотеките исто така може да се достават во најголемиот дел, до 20 барања на секои 5 минути за општата јавност со други опции достапни за масовни и приватни корисници. VirusTotal, исто така, обезбедува функција за известување која ви овозможува да пребарувате за претходни извештаи за датотеки што други ги поднеле. Повеќе "

02 од 07

Jotti Online Malware Scan

Jotti Online

Како и VirusTotal, Jotti ги враќа резултатите од скенирањето од неколку различни скенери. Моторите за скенирање што ги користи Jottie се разликуваат од оние што ги користи Virustotal и затоа честопати е корисно да се користат и двете. Повеќе "

03 од 07

F-Secure Online скенер

F-Secure скенер за вируси

F-Secure нуди онлајн скенер кој е само за Windows. Една мала извршна датотека (. EXE) се презема за да работи на вашиот компјутер. Таа бара и ги отстранува штетните програми, шпионскиот софтвер и вирусите на вашиот компјутер, а извршната датотека не остава зад себе нередот на вашиот систем кој е заеднички за инсталираниот софтвер. Повеќе "

04 од 07

Панда безбедност

Панда безбедност

Panda ActiveScan е он-лајн скенер, кој исто така презема извршна датотека (. Exe) што ја извршувате на Windows PC. Исто така, нуди бесплатен софтвер кој ќе ви помогне да ја сурфате на интернет посигурно и е компатибилен со прелистувачите на Chrome, Microsoft Edge и Firefox. Повеќе "

05 од 07

ESET Online скенери

Eset

ESET Online Scanner користи ActiveX доколку се користи Internet Explorer, но ако се користи друг прелистувач, потребно е да се преземе и инсталира. Датотеките за дефиниција се исто така преземени на компјутерот, наместо да се управуваат преку интернет. Ова може да предизвика конфликт со вашиот нормално инсталиран антивирус. Само за Windows. Повеќе "

06 од 07

Тренд микро Housecall

Trend Micro

Housecall на Trend Micro бара преземање и инсталирање, што речиси негира дека е вистински онлајн скенер. Методот за преземање го отстранува потпирањето на ActiveX и Java кои интернет скенерите ги користат, и му овозможува на скенерот да работи независно од кој пребарувач го користите. Trend Micro Housecall врши брзо скенирање, само барајќи заеднички локации и барајќи само активен малициозен софтвер. Housecall може да се користи на Windows PC и на Mac. Повеќе "

07 од 07

Мајкрософт безбедност скенер

Мајкрософт

Microsoft Security Scanner бара преземање и инсталирање. Преземањето е добро само 10 дена по што мора да се добие ново симнување (ова гарантира дека користите ажурирани верзии на скенер). Само за Windows. Повеќе "