Носете сè што ви е потребно на мал USB Stick

01 од 06

5 начини USB дискови се навистина корисни

Томас Ј Петерсон / Фотографски избор RFSB

USB флеш дискови (ака, USB мемориски стапчиња или USB дискови) се многу евтини, вообичаени уреди за складирање; дури и редовно можете да ги пронајдете подалеку за промотивни материјали. Иако тие се евтини и сеприсутни, сепак, не ја превидувајте моќта на овие мали уреди за складирање - тие можат да бидат многу корисни алатки за секогаш да се имаат важни документи и програмски поставки при рака.

Предности на користење на USB флеш драјвови

Покрај тоа што се многу мали и евтини, USB флеш драјвовите се навистина едноставни за користење: приклучете едно во USB порта на компјутерот и веднаш можете да пристапите до документите што се зачувани на уредот. Можете исто така да стартувате преносливи програми од уредот без да ги инсталирате на компјутерот. Бидејќи поставките на програмата (на пример, омилени обележувачи во Firefox) исто така се зачувуваат на уредот, тоа е како да имате сопствена персонална компјутерска околина со вас каде и да одите.

Можете да користите USB флеш драјв за:

02 од 06

Користете USB Flash Drive за да ги задржите суштинските датотеки секогаш достапни

Слободниот Microsoft SyncToy може да ги чува датотеките синхронизирани помеѓу повеќе уреди. Слика од екранот © Мелани Пинола

USB флеш драјвовите можат да содржат неколку гигабајти податоци - доволно за да бидете сигурни дека секогаш имате во вашиот џеб или на вашите клучни зборови, како што се вашите најнови проекти, Outlook фајлови, фотографии од вашата куќа и опрема за цели на осигурување, медицинска евиденција, листи за контакти , и други основни информации што ќе ви требаат во случај на итност или само за пристап во движење. Ако понекогаш морате да работите во различни канцеларии или да патувате многу, USB флеш драјвовите се одлични алатки за пристап до вашите работни датотеки каде и да одите.

Важна напомена: Пред да зачувате чувствителни информации на вашиот USB флеш диск, сепак, осигурете се дека сте го шифрирале уредот така што податоците за него се заштитени во случај да се изгуби (за жал веројатно сценарио, со околу 4.500 USB стапки изгубени или заборавени секоја година само во Обединетото Кралство, оставени на места како чистачи за чистење и такси).

USB Управување со датотеки и ресурси за безбедност:

03 од 06

Користете USB Flash Drive за да ги носите вашите омилени апликации и поставувања со вас

Portableapps.com ги поврзува корисни апликации кои можат да избегаат од USB флеш драјв. Фото © Преносни апликации

Најпопуларните програми имаат преносливи верзии кои можат да се инсталираат и да возат исклучиво од USB флеш драјвови или друг пренослив хардвер (на пример, iPods или преносливи хард дискови), без менување на хард дискот на компјутерот. Друга придобивка за користење на преносливи апликации на USB стапчиња е тоа што кога ќе го извадите USB-уредот, не остануваат лични податоци зад себе. Има пренослива верзија на Firefox, OpenOffice пренослив и многу други.

04 од 06

Користете USB Flash Drive за да ги решите проблемите со компјутерот

AVG Rescue CD може да работи со USB флеш драјв за извршување на антивирус, антиспајвер и други функции за спасување и обновување. Фото © AVG

Комуналните услуги за решавање на проблеми со компјутерот и трчање дијагностика може да се стартуваат директно од USB флеш драјв. На пример, AVG има антивирусна апликација оптимизирана од USB која може да направи скенирање на вируси на проблематичен компјутер од USB-уредот.

Вашиот комплет за поправка на USB флеш-уред треба да ги вклучува и услугите како оние подолу (линковите доведат до описи на PC World и апликациите Pen Drive):

05 од 06

Користете USB Flash Drive за да направите Windows да работи побрзо со Windows ReadyBoost

Фото © Microsoft

Корисниците на Windows Vista и Windows 7 можат да користат USB флеш-дискови за да ги подобрат перформансите на системот со користење на USB-уредот (или SD-картичка) како дополнителна кеш меморија. Кога ќе поврзете компатибилен уред за складирање на вашиот компјутер, Windows ReadyBoost автоматски ќе се активира и ќе праша дали сакате да го користите уредот за да ги забрзате перформансите со Windows ReadyBoost. (Не грижете се, ако се премислите, подоцна можете да го исклучите Windows ReadyBoost за флеш-уредот.)

Количината на просторот што Мајкрософт препорачува да се одвои на вашиот USB флеш уред за ReadyBoost е еден до три пати поголема од количината на меморија на вашиот компјутер; па ако имате 1GB RAM меморија на вашиот компјутер, користете 1GB до 3GB на флеш-уредот за ReadyBoost.

Забележете дека, сепак, не сите USB флеш-уреди може да бидат компатибилни со ReadyBoost. Уредот треба да биде најмалку 256MB и дискови што имаат лоша напивка и случајни перформанси за читање може да не успеат во тестот за компатибилност. Но, ако имате компатибилен уред, користењето на ReadyBoost може да направи значајна разлика во тоа колку брзо Windows стартува и носи апликации.

06 од 06

Користете USB Flash Drive за да стартувате одделен оперативен систем

Linux Live USB Creator им овозможува на корисниците на Windows да креираат бутабилен Live USB клуч со Linux на него. Фото © Linux Live USB Creator

Може да извршите посебен оперативен систем од вашиот USB флеш драјв за да не мора да го модифицирате хард дискот на вашиот компјутер. Ако сте љубопитни за Линукс, на пример, можете да купите USB флеш драјв со проклето Мали Линукс веќе вграден во USB пенкалото или да го инсталирате вашиот омилен Линукс оперативен систем од USB уредот користејќи Pen Drive Linux.

Тоа е дури и можно да го подигнете Windows XP од USB флеш драјв, што може да биде корисно ако вашиот компјутер е неможе да се подигне и треба да се вратите во неа за да се смените и поправите.