Може ли Mac да биде поврзан со компјутер?

Епл Macintosh компјутери поддржуваат стандардна мрежна технологија овозможувајќи им да бидат поврзани со други Mac и интернет. Но дали вмрежувањето на Mac овозможува поврзување со Microsoft Windows PC, исто така?

Да. Можете да пристапите до Windows датотеки и принтери од Apple Mac компјутерите. Постојат два основни методи за поврзување на Apple Mac компјутерите со Windows компјутери:

Директна врска

За да поврзете еден Mac и еден компјутер директно, можете да користите стандардни Ethernet мрежни адаптери и кабли. На Mac, одберете од AppleShare File File Protocol (AFP) клиентот или SMB клиент програмата за да управувате со споделување на датотеки и папки.

Врска поврзана со рутер

Аеродромот серија на домашна мрежа рутери (вклучувајќи ги и AirPort Експрес и Аеродром екстремни) се дизајнирани за да се овозможи лесно приклучување на Macs на домашен LAN кој исто така поддржува Windows компјутери. Имајте на ум дека со некои технички know-how, исто така можете да ги поврзете Macs со повеќето не-Apple марки на жични или безжични домашни рутери и сигурно ја користите мрежата. Побарајте рутери кои го рекламираат Mac OS како една од поддржаните технологии, бидејќи некои модели само официјално ги поддржуваат Windows компјутерите.