Вино работи на Windows апликации

Како работи

Целта на проектот "Вино" е да се развие "слој за превод" за Линукс и други POSIX компатибилни оперативни системи што им овозможува на корисниците да управуваат со локалните Microsoft Windows апликации на тие оперативни системи .

Овој слој за пренос е софтверски пакет кој "емитира" Microsoft Windows API ( апликациски програмски интерфејс ), но програмерите нагласуваат дека тоа не е емулатор во смисла дека додава дополнителен софтвер слој на врвот на мајчин оперативен систем, кој ќе додаде меморија и пресметување над глава и негативно ќе влијае на перформансите.

Наместо тоа, Wine обезбедува алтернативни DDL (библиотеки за динамички линкови) кои се потребни за да се извршат апликациите. Овие се оригинални софтверски компоненти кои, во зависност од нивната имплементација, можат да бидат исто толку ефикасни или поефикасни од нивните колеги од Windows. Тоа е причината зошто некои MS Windows апликации работат побрзо на Линукс отколку на Windows.

Тимот за развој на виното постигна значителен напредок кон постигнување на целта за да им овозможи на корисниците да работат на Windows програми на Linux. Еден начин да се измери тој напредок е да се брои бројот на програми кои биле тестирани. Базата на апликации за вино во моментов содржи повеќе од 8500 записи. Не сите од нив функционираат совршено, но најчесто користените Windows апликации работат добро, како што се следниве софтверски пакети и игри: Microsoft Office 97, 2000, 2003 и XP, Microsoft Outlook, Microsoft Internet Explorer, Microsoft Project, Microsoft Visio, Adobe Photoshop, Quicken, Quicktime, iTunes, Windows Media Player 6.4, Lotus Notes 5.0 и 6.5.1, Silkroad Online 1.x, Half-Life 2 Retail, Half-Life Counter-Strike 1.6 и Battlefield 1942 1.6.

По инсталирањето на виното, апликациите на Windows можат да се инсталираат со поставување на ЦД-то во уредот со ЦД-а, отворање прозорец на школка, навигација до директориумот со ЦД што ја содржи извршната инсталација, и внесување "вино setup.exe", ако setup.exe е инсталационата програма .

Кога ги извршува програмите во Виното, корисникот може да избере помеѓу режимот "десктоп-во-кутија" и прозорците што може да се мешаат. Виното ги поддржува двете DirectX и OpenGL игри. Поддршката за Direct3D е ограничена. Исто така постои и вински API кој им овозможува на програмерите да пишуваат софтвер кој работи е изворен и бинарен компатибилен со Win32 кодот.

Проектот започна во 1993 година, со цел да работи на Windows 3.1 програми на Linux. Потоа, се развиени верзии за други Unix оперативни системи. Оригиналниот координатор на проектот, Боб Амштат, го предаде проектот на Александар Јулијар една година подоцна. Оттогаш Александер ги водеше напорите за развој.