Кул работи што можете да ги направите со PowerPivot за Excel

Деловна интелигенција во Microsoft Excel

PowerPivot за Excel е додаток за Microsoft Excel . Тоа им овозможува на корисниците да спроведат моќна деловна интелигенција (БИ) во средина што е позната.

PowerPivot е бесплатно симнување од Microsoft и им овозможува на корисниците да работат со исклучително големи збирки на податоци. Пред PowerPivot, овој вид на анализа беше ограничен на претпријатието БИ алатки како САС и деловни објекти.

PowerPivot користи вграден мотор наречен VertiPaq. Овој SSAS мотор ја користи предноста на зголемената RAM меморија достапна во повеќето лични компјутери денес.

Повеќето ИТ продавници се соочат со предизвици со потребните ресурси за да изградат претпријатие БИ-опкружување. PowerPivot ја преместува дел од оваа работа поблизу до деловниот корисник. Додека има многу функции во PowerPivot за Excel, избравме пет што сметаме дека се најкул.

Совет: Можете да го преземете PowerPivot тука. Погледнете дали користите 32-битна или 64-битна верзија на Windows ако не сте сигурни кој линк за преземање ќе го одберете од веб-страницата на Microsoft. Мајкрософт има начин како да инсталираш PowerPivot ако имаш проблеми.

Забелешка: Податоците за PowerPivot можат да се зачуваат само во работни книги кои користат XLSX , XLSM или XLSB екстензии на датотеки.

01 од 05

Работа со многу големи множества на податоци

Мартин Барауд / Стоун / Гети Слики

Во Microsoft Excel, ако се движите до самиот крај на работниот лист, ќе видите дека максималниот број на редови е 1.048.576. Ова претставува околу еден милион редови на податоци.

Со PowerPivot за Excel, нема ограничување на бројот на редови на податоци. Додека ова е вистинска изјава, вистинското ограничување се базира на верзијата на Microsoft Excel што се извршувате и дали ќе ја објавите вашата табела во SharePoint 2010.

Ако ја користите 64-битната верзија на Excel, PowerPivot, наводно, може да се справи со 2 GB податоци, но исто така мора да имате доволно RAM меморија за да ја направите оваа работа непречено. Ако планирате да ја објавите табеларната табела Excel врз PowerPivot на SharePoint 2010, максималната големина на датотеката е, исто така, 2 GB.

Во крајна линија е дека PowerPivot за Excel може да се справи со милиони записи. Ако го достигнете максималното, ќе добиете грешка во меморијата.

Ако сакате да си играте со PowerPivot за Excel користејќи милиони записи, преземете PowerPivot for Excel Упатство примерочни податоци (околу 2,3 милиони записи) кои ги имаат потребните податоци за PowerPivot Workbook Tutorial.

02 од 05

Комбинирајте ги податоците од различни извори

Ова мора да биде една од најважните функции во PowerPivot за Excel. Excel отсекогаш бил во можност да се справи со различни извори на податоци, како што се SQL Server , XML, Microsoft Access, па дури и веб-базирани податоци. Проблемот доаѓа кога ќе треба да создадете врски помеѓу различни извори на податоци.

Постојат 3-странски производи достапни за да помогнат во ова, и можете да ги користите функциите на Excel како VLOOKUP да се "приклучат" на податоци, овие методи се непрактични за големи збирки на податоци. PowerPivot за Excel е изграден за да ја изврши оваа задача.

Во PowerPivot, можете да увезете податоци од речиси секој извор на податоци. Најдов дека еден од најкорисните извори на податоци е SharePoint листа. Сум користел PowerPivot за Excel за да ги комбинирам податоците од SQL Server и листата од SharePoint.

Забелешка: Ви треба SharePoint 2010 за да ја направите оваа работа, заедно со ADO.Net траење инсталиран во SharePoint опкружувањето.

Кога ќе го поврзете PowerPivot со листата на SharePoint, вие всушност се поврзувате со податочен податок. За да креирате податочен податок од списокот SharePoint, отворете ја листата и кликнете на лентата со листа . Потоа кликнете на Извоз како податочен извор и зачувајте го.

Податоците се достапни како URL во PowerPivot за Excel. Проверете ја белата хартија Користејќи SharePoint List Data во PowerPivot (тоа е MS Word DOCX датотека) за повеќе информации за користење на SharePoint како извор на податоци за PowerPivot.

03 од 05

Креирај аналитички модели што визуелно се одвиваат

PowerPivot за Excel ви овозможува да излезете од различни визуелни податоци до работниот лист на Excel. Можете да ги вратите податоците во Свит табелата, Работната карта, табелата и табелата (хоризонтална и вертикална), две графики (хоризонтални и вертикални), четири графикони и растоварен работен столб.

Моќта доаѓа кога креирате работниот лист што вклучува повеќе излези. Ова обезбедува преглед на таблата на податоците што ја прави анализата навистина лесно. Дури и вашите директори треба да бидат во можност да комуницирате со вашиот работен лист, ако го правиш правилно.

Slicers, кои се испорачуваат со Excel 2010, го олеснуваат визуелно филтрираните податоци.

04 од 05

Користете DAX за создавање на пресметани полиња за податоци за сечење и точење

DAX (Expressions of Analysis Data) е јазикот на формулата што се користи во табелите PowerPivot, првенствено во креирањето на пресметаните колони. Проверете ја TechNet DAX референцата за комплетна референца.

Јас обично ги користам DAX функциите за датум за полесно да ги направам полињата за датум. Во редовна Pivot табела во Excel која вклучуваше правилно форматирано поле за датум, можете да користите групирање за да ја вклучите способноста за филтрирање или групирање по година, четвртина, месец и ден.

Во PowerPivot, треба да ги креирате овие како пресметани колони за да го постигнете истото. Додајте колона за секој начин што ви треба за филтрирање или групирање на податоци во вашата стожерна табела. Многу од функциите за датум во DAX се исти како формулите на Excel, што го прави ова брзо.

На пример, користете = ГОДИНА ([ колона за датум ]) во нова пресметана колона за да ја додадете годината до вашите податоци во PowerPivot. Потоа можете да го користите полето за новото поле ГОДИШНО како лизгач или група во вашата стожерна табела.

05 од 05

Објавување на Dashboards до SharePoint 2010

Ако вашата компанија е како моја, контролната табла се уште е работа на вашиот ИТ тим. PowerPivot, кога е во комбинација со SharePoint 2010, ја става моќта на контролните плочи во рацете на вашите корисници.

Еден од предусловите за објавување на PowerPivot управувани табели и табели за SharePoint 2010 е имплементацијата на PowerPivot за SharePoint на вашата фарма SharePoint 2010.

Проверете PowerPivot за SharePoint на MSDN. Вашиот ИТ тим ќе мора да го направи овој дел.