Краток водич за најдобар бесплатен интернет и мрежна безбедност софтвер

Обезбедете ја и заштити ја вашата мрежа со бесплатни програми за превземање

Алатките за безбедност ја следат вашата мрежа или компјутер и ги штитат вашите податоци. Постојат многу алатки за следење на интернет, но не сите од нив се бесплатни. Еве еден преглед на бесплатни алатки што можете да ги преземете и користите на вашиот компјутер и мрежа.

Бесплатен безжични безбедносни алатки

Неколку бесплатни алатки се достапни за Wi-Fi сопнување и премер. Кога ги користите, ги гледате сите блиски безжични пристапни точки и нивните информации. Обидете се со бесплатна алатка за тестирање, обезбедување и следење на вашата безжична мрежа. Тие вклучуваат:

Слободен софтвер за персонален ѕид

Личните програми за заштитен ѕид ги бранат компјутерите и мрежите и ги блокираат хакерите и вирусите да го нападнат системот. Личен заштитен ѕид е особено важен кога се поврзувате на интернет користејќи јавна Wi-Fi мрежа, сурфајте на интернет дома, секогаш на широкопојасна конекција или ракувајте со домашна мрежа која сакате да ја исклучите интернет. Бесплатни лични заштитен ѕид софтверски апликации вклучуваат:

Слободен софтвер за откривање на упад

Линкови до софтверски програми за слободен софтвер за откривање на упад (IDS) , алатки и скрипти за да ви помогне да ја надгледувате вашата мрежа за обиди за упади или напади.