Како да отворите, уредите и конвертирате XLAM датотеки

Датотеката со продолжување на XLAM- датотеката е додадена датотека на Excel Macro-Enabled додаток, која се користи за додавање на нови функции во Excel. Слични на други формати на датотеки за табеларни пресметки, XLAM-датотеките содржат клетки кои се поделени на редови и колони кои можат да содржат текст, формули, графикони, слики и друго.

Како Excel XLSM и XLSX формати на датотеки, XLAM-датотеките се базирани на XML и се зачувуваат со ZIP компресија за да се намали вкупната големина.

Забелешка: датотеките на Add-In на Excel кои не поддржуваат макроа може да ја користат продолжувањето на XLL или XLA-датотеката.

Како да отворите XLAM датотека

Предупредување: Макроата во датотеката XLAM може да содржат малициозен код . Бидете внимателни при отварање на извршни формати на датотеки добиени преку е-пошта или преземени од веб-страници што не ги знаете. Погледнете ја нашата листа на извршни екстензии на датотеки за листа на други екстензии на датотеки за да се избегне и зошто.

XLAM датотеките може да се отвори со Microsoft Excel 2007 и понови. Претходните верзии на Excel можат да ги отворат XLAM-датотеките, но само ако е инсталиран Microsoft Office Compatibility Pack. Ова може да се направи на повеќе начини.

Без разлика на која рута ќе поминувате низ менијата на Excel, резултатот ќе ве однесе до прозорецот Add-Ins, каде што можете да кликнете Browse ... за да ја вчитате датотеката XLAM. Ако вашиот додаток е веќе наведен во овој прозорец, можете само да ставите чек веднаш до името за да го овозможите.

Првиот е преку копчето File> Options> Add-in> Go ... , а другиот е со помош на менито Developer> Add-Ins на врвот на Excel. Погледнете го ова Мајкрософт како да научите како да го вклучите јазичето Developer ако веќе не го гледате.

Совет: Вториот метод, преку табулаторот Developer , исто така се користи за отворање на COM додатоци ( EXE и DLL датотеки) преку копчето COM Add-Ins .

Сепак, уште една опција за отворање на XLAM-датотеки во Excel е да ја ставите датотеката во вистинската папка за Excel да чита од кога ќе се отвори. Ова треба да биде C: \ Users \ [корисничко име] \ AppData \ Roaming \ Microsoft \ AddIns \ .

Забелешка: Некои XLAM-датотеки што се преземаат од интернет се блокирани и не можат целосно да се користат во Microsoft Excel. Десен-клик на датотеката во File / Windows Explorer и изберете Properties . Во табот Општи , кликнете Деблокирај за да имате целосен пристап до неа.

Ако сметате дека некоја апликација на вашиот компјутер се обидува да ја отвори датотеката XLAM, но тоа е погрешна апликација или ако претпочитате да имате друга инсталирана програма со отворени XLAM датотеки, погледнете во нашата Како да ја смените стандардната програма за специфично упатство за проширување на датотеката за правење кои се менуваат во Windows.

Како да конвертирате XLAM датотека

Не треба да има никаква причина да користите конвертор на датотеки за да зачувате XLAM датотека во друг формат.

Погледнете ја оваа нишка на Excel за конвертирање на XLAM во XLSM ако сакате да го направите тоа. Тоа вклучува уредување на својството IsAddIn на лажно .