Како да го надминете Winhttp.dll Не е пронајдено или Недостасува Грешки

Упатство за решавање проблеми за Winchtp.dll грешки

Winchtp.dll грешки се предизвикани од ситуации кои водат до отстранување или корупција на winhttp DLL датотеката .

Фајлот winhttp.dll е поврзан со Microsoft Windows HTTP Services (WinHTTP).

Во некои случаи, winhttp.dll грешки може да укажуваат на проблем во регистарот, проблем со вирус или малвер или дури и хардверска грешка.

Постојат неколку различни начини на кои winhttp.dll грешки може да се појави на вашиот компјутер. Еве некои од најчестите начини на кои може да видите winhttp.dll грешки:

Winhttp.dll не е пронајдено Оваа апликација не успеа да започне бидејќи winhttp.dll не беше пронајден. Повторната инсталација на апликацијата може да го реши овој проблем. Не може да се пронајде [PATH] \ winhttp.dll Недостасува датотеката winhttp.dll. Не може да се започне [APPLICATION]. Не е потребна компонента: winhttp.dll. Повторно инсталирај [APPLICATION].

Winhttp.dll пораките за грешки може да се појават при користење или инсталирање одредени програми, кога Windows започнува или се исклучува, или можеби дури и за време на инсталацијата на Windows.

Контекст на winhttp.dll грешка е важен дел од информациите кои ќе бидат корисни при решавање на проблемот.

Пораката за грешка winhttp.dll може да се примени за било која програма или систем кој може да ја користи датотеката на кој било од оперативните системи на Microsoft, вклучувајќи ги Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP и Windows 2000.

Како да го надминете Winchtp.dll Грешки

Важно: Не преземајте winhttp.dll од веб-страницата за "DLL download". Има многу причини зошто даунлоадирањето DLL датотека е лоша идеја . Ако ви треба копија од winhttp.dll, најдобро е да ја добиете од оригиналниот, легитимен извор.

Забелешка: Започнете со Windows во Safe Mode за да ги завршите следните чекори ако не можете да пристапите до Windows нормално поради грешката winhttp.dll.

  1. Врати winhttp.dll од Recycle Bin . Најлесна можна причина за "недостасува" winhttp.dll датотека е тоа што сте погрешно ја избришале. Ако се сомневате дека сте случајно избришани winhttp.dll, но веќе сте го празнале Recycle Bin, можеби ќе можете да закрепнете winhttp.dll со бесплатна програма за обновување на датотеки .
    1. Важно: Пронаоѓањето на избришана копија од winhttp.dll со програма за обновување на датотеки е паметна идеја само ако сте сигурни дека ја избришавте датотеката и дека тоа функционира правилно пред да го направите тоа.
  2. Извршете скенирање на вирусот / малициозниот софтвер на целиот систем . Некои winhttp.dll грешки можат да бидат поврзани со вирус или друга малициозна инфекција на вашиот компјутер што ја оштети DLL датотеката. Тоа е дури и можно дека winhttp.dll грешка што ја гледате е поврзана со непријателска програма која маскира како датотека.
  3. Користете System Restore за да ги вратите неодамнешните системски промени . Ако се сомневате дека грешката winhttp.dll е предизвикана од промена направена на важна датотека или конфигурација, System Restore може да го реши проблемот.
  1. Повторно инсталирајте ја програмата што ја користи датотеката winhttp.dll . Ако winhttp.dll грешка се случи кога користите одредена програма, инсталирањето на програмата треба да ја замени датотеката.
    1. Важно: Обидете се најдобро да го завршите овој чекор. Повторно инсталирање на програмата која обезбедува winhttp.dll датотека, ако е можно, е веројатно решение за оваа DLL грешка.
  2. Ажурирајте ги драјверите за хардверски уреди кои би можеле да бидат поврзани со winhttp.dll. Ако, на пример, добивате "Грешка во датотеката winhttp.dll" кога играте 3D видео игра, обидете се да ги ажурирате драјверите за вашата видео картичка .
    1. Забелешка: датотеката winhttp.dll може или не може да биде поврзана со видео картички - ова беше само пример. Клучот тука е да се посвети многу внимание на контекстот на грешката и соодветно да се смени проблемот.
  3. Превртување на возачот на претходно инсталирана верзија ако грешките winhttp.dll започнаа по ажурирањето на возачот на одреден хардверски уред.
  4. Извршете ја командата sfc / scannow System File Checker за да ја замените исчезнатите или корумпираните копии на датотеката winhttp.dll. Бидејќи оваа DLL датотека е обезбедена од Microsoft, алатката System File Checker треба да ја врати.
  1. Инсталирајте ги достапните надградби на Windows . Многу услужни пакети и други закрпи ги заменуваат или ажурираат некои од стотиците Microsoft дистрибуирани DLL-датотеки на вашиот компјутер. Датотеката winhttp.dll може да биде вклучена во една од тие надградби.
  2. Тестирајте ја вашата меморија и потоа тестирајте го вашиот хард диск . Јас го оставив најголемиот дел од хардверот за смена на проблеми до последниот чекор, но меморијата на вашиот компјутер и хард дискот се лесни за тестирање и се најверојатните компоненти кои можат да предизвикаат winhttp.dll грешки како што не успеваат. Ако хардверот не успее со некој од вашите тестови, заменете ја меморијата или заменете го хард дискот што е можно поскоро.
  3. Поправка на вашата инсталација на Windows . Ако поединечниот winhttp.dll датотека за решавање проблеми за решавање на грешки е неуспешен, извршувањето на поправка на поправка или поправка инсталација треба да ги врати сите Windows DLL датотеки во нивните работни верзии.
  4. Користете слободен регистар почиста за поправка winhttp.dll поврзани со прашања во регистарот. Бесплатна програма за почиста регистар може да биде во можност да им помогне со отстранување на невалидни winhttp.dll регистарски записи кои би можеле да ја предизвикаат DLL грешката.
    1. Важно: ретко препорачувам употреба на средства за чистење на регистар. Тука ја вклучив опцијата како обид за "последно средство" пред да дојде до деструктивниот чекор.
  1. Изведете ја чиста инсталација на Windows . Чиста инсталација на Windows ќе избрише сè од хард дискот и ќе инсталира свежа копија од Windows. Ако ниедна од чекорите погоре не ја исправи грешката winhttp.dll, ова треба да биде следниот чекор на акција.
    1. Важно: Сите информации на вашиот хард диск ќе бидат избришани за време на чиста инсталација. Осигурајте се дека сте го направиле најдобриот обид е можно да ја поправите грешката winhttp.dll користејќи чекор за решавање проблеми пред овој.
  2. Отстранување проблеми за хардверски проблем ако постојат грешки winhttp.dll. По чиста инсталација на Windows, вашиот проблем со DLL може да биде поврзан само со хардвер.

Треба повеќе помош?

Погледнете Get More Help за информации за контактирање на мене во социјалните мрежи или преку е-пошта, објавувањето на форуми за техничка поддршка и многу повеќе. Бидете сигурни да ме известите точната winhttp.dll порака за грешка што ја гледате и кои чекори, доколку ги има, веќе сте земени за да го поправите проблемот.

Ако не сте заинтересирани да го поправите овој проблем сами, дури и со помош, видете Како да го добијам мојот компјутер фиксен? за целосна листа на вашите опции за поддршка, плус помош со сè на патот, како да пронајдете трошоци за поправка, да ги извадите вашите датотеки, да одберете услуга за поправка и многу повеќе.