Како да ги поврзете Bluetooth уредите на вашиот iPhone

IPhone-от можеби нема USB порт за поврзување додатоци, но iPhone е компатибилен со еден тон корисни уреди преку Bluetooth . Додека повеќето луѓе мислат на Bluetooth како начин на кој безжични слушалки се поврзани со телефони, тоа е многу повеќе од тоа. Bluetooth е технологија за општа намена компатибилна со слушалки, тастатури, звучници и друго.

Поврзувањето на уред со Bluetooth на iPhone се нарекува спарување. Без оглед на тоа каков уред се поврзувате со вашиот iPhone, процесот е во основа ист. Следете ги овие чекори за да го завршите процесот на спарување на iPhone на Bluetooth (тие исто така се однесуваат на iPod touch ):

  1. Започнете со ставање на вашиот iPhone и Bluetooth уред близу еден до друг. Опсегот на Bluetooth е само неколку метри, така што уредите кои се премногу далеку не можат да се поврзат
  2. Потоа, ставете го Bluetooth-уредот што сакате да го спарите на iPhone во режим за откривање. Ова им овозможува на iPhone да го види уредот и да се поврзе со него. Секој уред ќе го откриете на различни начини. За некои, лесно е како да ги вклучите, други бараат повеќе работа. Проверете го упатството на уредот за инструкции
  3. Допрете ја апликацијата Settings на почетниот екран на вашиот iPhone
  4. Допрете Општо (ако сте на iOS 7 или нагоре, прескокнете го овој чекор и одете на чекор 5)
  5. Допрете Bluetooth
  6. Поместете го лизгачот на Bluetooth на On / green. Кога ќе го направите ова, се појавува листа на сите Bluetooth уреди што може да се откријат
  7. Ако е наведен уредот со кој сакате да се спарите, допрете го. Ако не, консултирајте се со упатствата на уредот за да обезбедите дека е во видлив начин
  8. Треба да внесете пристапен код за да поврзете некои Bluetooth уреди со iPhone-от. Ако уредот што се обидувате да ги спарите е еден од нив, се појавува екранот за лозинка. Консултирајте го упатството за уредот за пристапниот код и внесете го. Ако не бара код за пристап, спарувањето се случува автоматски
  1. Во зависност од тоа каква верзија на iOS работите, постојат различни показатели кои го спаривте вашиот iPhone и уредот. Во постарите верзии се појавува ознака веднаш до поврзаниот уред. Во поновите верзии, Поврзаниот се појавува веднаш до уредот. Со тоа го поврзувате вашиот Bluetooth уред со вашиот iPhone и можете да го користите.

Исклучување на Bluetooth уреди од iPhone

Добра идеја е да го исклучите уредот со Bluetooth од вашиот iPhone кога ќе завршите со него, за да не ја истрчате батеријата на двата уреди. Постојат два начини да го направите ова:

  1. Исклучете го уредот.
  2. Исклучете Bluetooth на вашиот iPhone. Во iOS 7 или повисоко, користете Control Center како кратенка за да го вклучите или исклучите Bluetooth.
  3. Ако треба да го вклучите Bluetooth, но само да го исклучите уредот, одете во менито Bluetooth во Settings . Пронајдете го уредот што сакате да го исклучите и допрете ја иконата i до неа. На следниот екран, допрете Исклучи .

Трајно Отстранете Уред за Bluetooth

Ако нема да треба да се поврзете со даден уред со Bluetooth некогаш повторно - можеби затоа што сте го замениле или се скрши - можете да го отстраните од менито Bluetooth преку следниве чекори:

  1. Допрете Поставки
  2. Допрете Bluetooth
  3. Допрете ја иконата i до уредот што сакате да го отстраните
  4. Допрете Заборавете го овој уред
  5. Во менито што се појавува, допрете Заборавете уред .

iPhone Совети за Bluetooth

Целосни спецификации за поддршка на iPhone за Bluetooth

Видовите на Bluetooth додатоци кои работат со iPhone и iPod touch зависи од тоа што поддржуваат Bluetooth профилите од iOS и уредот. Профилите се спецификации што треба да ги поддржат двата уреди за да комуницираат едни со други.

Следниве Bluetooth профили се поддржани од iOS уреди: