Како да ги блокирате или избришете датотеките за ажурирање на Google

Каде да ги пронајдете и блокирате / избришете GoogleUpdate.exe

Google Chrome, Google Earth и непроверен број други апликации на Google може да инсталираат механизам за ажурирање именуван googleupdate.exe , googleupdater.exe или нешто слично.

Датотеката може постојано да се обидува да пристапи на интернет без да побара дозвола и без да обезбеди опција да се оневозможи. Ова однесување може да трае дури и откако родителската апликација е отстранета.

Совет: Можете да користите пренослива верзија на Google Chrome за да избегнете инсталирање на услуги и други автоматски датотеки на Google Update.

Како да ги блокирате или отстраните датотеките за ажурирање на Google

Додека нема единствен начин да се ослободи системот на датотеки на Google Update без да се избрише матичната апликација, разгледајте ги овие совети ...

Наместо отстранување, програмата за заштитен ѕид базирана на дозвола како ZoneAlarm може да се користи за привремено блокирање на датотеки на Google Update.

Ако сакате, чекорите подолу може да се користат за целосно отстранување на GoogleUpdate од системот.

Важно: Пред да направите било какво рачно отстранување, добра идеја е да направите резервна копија на датотеките што ги отстранувате (со тоа што ќе заштедите друга копија на друго место или само ќе ја преместите датотеката, не ја бришете), како и да направите посебна резервна копија од системскиот регистар . Исто така запомнете дека отстранувањето на датотеките на Google Update ќе влијае на способноста на родителите да преземаат ажурирања.

  1. Отворете го Task Manager или System Configuration (со командата msconfig Run) за да ги запрете задачите на Google Update да стартуваат при стартување.
  2. Отстранете ги сите задачи на Google Update во програмата Распоредувач на задачи (преку задачите taskchd.msc ) или % windir% \ Задачи папки. Други може да се најдат во C: \ Windows \ System32 \ Tasks .
  3. Најдете ги сите инстанци на датотеките на Google Update со пребарување на сите ваши хард дискови за googleupd или googleupd * . Може да се бара маска * во зависност од вашата алатка за пребарување.
  4. Направете копии од сите пронајдени датотеки, истакнувајќи ја нивната оригинална локација. Во зависност од оперативниот систем, може да се најдат некои или сите датотеки одоздола.
  5. Треба да бидете во можност да ја избришете датотеката GoogleUpdateHelper.msi без никакви проблеми. Сепак, за да го избришете GoogleUpdate.exe, прво треба да го користите Task Manager за да ја запрете трчачката задача (ако работи). Во други случаи, датотеките на Google Update може да се инсталираат како услуга , во тој случај ќе треба прво да ја запрете услугата пред да се обидете да ја избришете датотеката.
  6. Следно, отворете го Уредувач на регистар и пребарајте на следниов потклуч : HKEY_CURRENT_USER \ Софтвер \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run \ .
  1. Во десниот прозорец, пронајдете ја вредноста со име Google Update .
  2. Десен-клик и изберете Избриши .
  3. Кликнете Да за да го потврдите бришењето.
  4. Кога ќе завршите, затворете го Registry Editor и рестартирајте го системот .

Заеднички локации на датотеки за ажурирање на Google

Фајлот googleupdate.exe е најверојатно во папка Ажурирање во директориумот за инсталација на апликацијата на Google. Може да има и некои GoogleUpdateHelper, GoogleUpdateBroker, GoogleUpdateCore и GoogleUpdateOnDemand датотеки.

Овие датотеки може да се најдат во папката C: \ Users \ [корисничко име \ Local Settings \ Application Data \ Google \ Update] ако користите стара верзија на Windows.

32-битни програмски датотеки се наоѓаат во папката C: \ Program Files \, додека 64-битни користат C: \ Program Files (x86) \ .