Дознајте како да го пробиете Wi-Fi со Android уредите

Практиката на хакирање на компјутери и компјутерски мрежи започна пред неколку децении, проширувајќи се од напорите на мрежата на јавни телефонски системи (PSTN), кои уште повеќе се зголемуваат. Оние кои се занимаваат со хакерство - хакери - целат многу видови на уреди и мрежи, но Android уреди станаа особено популарни алатки за хакерство поради отворената природа на нивната технологија и културата на корисници што ги привлекуваат.

Хакерите, исто така, често ги насочуваат Wi-Fi мрежите поради нивната популарност. Комбинацијата на Android и Wi-Fi прави исклучително честа и моќна хакерска платформа.

Забелешка: "Хакерство" во оваа статија се однесува на правни и етички пристапи за стекнување на неовластен пристап до компјутерски и мрежни податоци. Hacks тука се разликуваат од пукнатини и "пукање" - нелегални активности понекогаш збунети со хакерство. Мрежните администратори може да ја користат истата технологија и пристапи за извршување на безбедносни тестирања на сопствените мрежи, но тоа претставува овластен пристап и затоа не е технички хакирање.

Објаснување на програмите за шега

Поради ризикот од одговорност од софтвер за хакирање што се користи за илегални активности на крцкање, многу јавно достапни програми за хакирање на Android Wi-Fi се лажни програми кои не извршуваат никакви хакерски функции, туку се наменети да им помогнат на луѓето да ги измамат своите пријатели и семејства во размислување хакове се случува. Овие апликации треба да бидат јасно означени во продавниците како "шега" софтвер. Примери на Google Play вклучуваат "Wifi Password Hacker PRANK", "WIFI Hacker Prank" и "WiFi Hack (Prank)".

Хакирање на копчиња за Wi-Fi мрежа и пасоши

Еден обичен хакер за Android вклучува откривање на WPA или други приватни безжични безбедносни клучеви кои се користат на локална Wi-Fi мрежа. Кога е успешен, хакерите можат да ги користат овие откриени клучеви за да добијат пристап до инаку заштитена мрежа.

Една апликација наречена Reaver може да работи на Андроид за да ги открие безбедносните клучеви на некои Wi-Fi мрежи со овозможено Wi-Fi Protected Setup (WPS) . Reaver работи со нагодување на 8-цифрениот WPS пин, процес што може да трае многу часа.

Хакирање лозинки и сесии низ Wi-Fi

Андроид хакерите исто така можат да ги откријат лозинките на уреди поврзани со Wi-Fi мрежа користејќи разни апликации. Таканаречените апликации за наплата на лозинка можат да бидат особено корисни во случаи кога администраторот на домашната мрежа ја заборавил лозинката на нивниот широкопојасен рутер .

Други апликации за Android се дизајнирани да шмркаат локален Wi-Fi мрежен сообраќај и да ги откријат податоците потребни за да се претстават друг корисник на различни веб-страници. DroidSheep е алатка за киднапирање на сесија за општа намена за Android, додека FaceNiff е уште една насочена кон FaceBook и други специфични социјални мрежи.

Омино објасни

Омино е популарна апликација за Android за управување со пристапот до различни јавни Wi-Fi жаришта . Некои луѓе го поврзуваат Озино со хакерство бидејќи апликацијата му овозможува на уредот со Android автоматски да открива и да се приклучи на многу различни Wi-Fi мрежи и исто така да ги сподели своите лозинки со други. Всушност, Омино е реномирана, иако реклама поддржана од апликација за следење на бесплатен јавен Wi-Fi.

Објаснето е Андроид Rooting

Апликациите за хакирање на Android (оние кои не се шегаат) обично бараат инсталираниот уред прво да биде вкоренет за да работи. "Root" е традиционалното име на сметката на superuser во оперативните системи Unix и Linux, од кои е изведен Android, а искоренувањето значи едноставно да им овозможи на лице со овие супервизори за нивниот уред. Апликациите за хакерство обично имаат пристап до внатрешни работи на ниско ниво на оперативниот систем Андроид и затоа им се потребни овие привилегии. Меѓутоа, многу производители на уреди за Android во денешно време ги блокираат корисниците од пристапот за root за да го одржат интегритетот на нивниот производ. Пристапот до root може да биде непожелен ризик на уредите со Android, бидејќи неостварените, но љубопитни корисници можат да го скршат нивниот уред на неподвижни начини.