Дознајте за историјата на десктопското издаваштво

Неколку настани од средината на 1980-тите, вклучувајќи го и развојот на Aldus PageMaker (сега Adobe PageMaker), доведоа до ерата на десктоп издаваштво.

Тоа беше првенствено воведувањето и на Apple LaserWriter, PostScript десктоп печатач , и PageMaker за Mac, кој започна со револуцијата за објавување на десктоп. Основачот на Aldus Corporation Пол Брејнер е генерално заслужен за извлекување на фразата "десктоп издаваштво". 1985 беше многу добра година.

Кратка временска рамка

  1. 1984 - Дебитира Епл Макинтош.
  2. 1984 - Hewlett-Packard го воведува LaserJet, првиот десктоп ласерски печатач.
  3. 1985 - Adobe го воведува PostScript, индустрискиот стандарден јазик за опишување страници (PDL) за професионално вчитување.
  4. 1985 - Алдус развива PageMaker за Mac, првата апликација за "десктоп издаваштво".
  5. 1985 - Епл го произведува LaserWriter, првиот десктоп ласерски печатач кој содржи PostScript.
  6. 1987 - Воведен е PageMaker за Windows платформата.
  7. 1990 - Мајкрософт го испорачува Windows 3.0.

Брзо напред кон 2003 и пошироко. Вие сеуште можете да купите Hewlett-Packard LaserJets и Apple LaserWriters, но има и стотици други печатачи и производители на печатачи кои можат да изберат. PostScript е на ниво 3 додека PageMaker е на верзија 7, но сега се продава на бизнис-секторот.

Во интервенираните години од воведувањето и купувањето на PageMaker од Adobe, QuarkXPress на Quark, Inc ја презеде функцијата за љубителите на апликации за десктоп издаваштво. Но, денес Adobe's InDesign е цврсто засаден во професионалниот сектор и зачувување на многу конвертира на двете платформи на компјутер и Mac.

Додека Макинтош сè уште смета дека е платформа на избор за професионално објавување на десктоп (што полека се менува), десетици пакети за издавачки куќи за потрошувачи и мали деловни корисници ги погодија полиците во 1990-тите години, при што се грижеа за растечките легии на корисниците на PC / Windows .

Најзначајно меѓу овие евтини опции за објавување на десктоп на Windows, издавачот Мајкрософт и Serif PagePlus продолжуваат да додаваат опции кои ги прават се повеќе и повеќе одржливи како кандидати за традиционалните професионални апликации. Десктопското издаваштво во 21-от век забележа промена во начинот на кој го дефинираме десктопското издаваштво, вклучувајќи го и десктопското издаваштво и софтверот, иако многу оригинални играчи остануваат.