Вистинскиот начин за деинсталирање или реинсталирање на Windows Media Player 12

Оневозможете го Windows Media Player 12 за да го "деинсталирате" од вашиот компјутер

Ако Windows Media Player 12 неправилно се однесува, и едноставно рестартирање не помага, можете да ја деинсталирате и повторно да ја инсталирате програмата од вашиот компјутер. Ова треба да помогне при било какви грешки во Windows Media Player или икони кои можеби ги имате.

Сепак, за разлика од другите програми што можете да ги инсталирате , не морате да го бришете Windows Media Player 12, ниту пак да го преземате од веб-страницата кога сакате да ја инсталирате. Наместо тоа, едноставно исклучете го Windows Media Player за да го отстраните, или овозможете го да го додадете назад на вашиот компјутер.

Совет: За други програми што не се вградени во Windows, можете да користите софтвер за деинсталирање на трети страни како IObit Uninstaller за целосно бришење на програмата од хард дискот .

Оневозможување на Windows Media Player

Windows Media Player 12 е вклучен во Windows 10 , Windows 8.1 и Windows 7 . Процесот за оневозможување на WMP е идентичен во секоја од овие верзии на Windows.

  1. Отворете го дијалогот за стартување со Windows Key + R кратенка.
  2. Внесете ја опцијата за изборнаизмени .
  3. Лоцирајте и проширете ја папката Media Features во прозорецот Windows Features .
  4. Отстранете го полето за избор до Windows Media Player .
  5. Кликнете на копчето Да за прашалникот за тоа како исклучувањето на Windows Media Player може да влијае на другите функции и програми на Windows. Исклучувањето на WMP исто така ќе го оневозможи Windows Media Center (ако го имате и инсталирано).
  6. Кликнете Во ред во прозорецот Windows карактеристики и почекајте додека Windows го оневозможува Windows Media Player 12. Колку време е потребно првенствено зависи од брзината на вашиот компјутер.
  7. Рестартирајте го компјутерот . Од вас не се бара да се рестартира во Windows 10 или Windows 8, но сеуште е добра навика да се вклучите кога ќе ги исклучите функциите на Windows или деинсталирате програми.

Овозможување на Windows Media Player

Повторно да го инсталирате Windows Media Player, повторете го горните чекори, но ставете чек во полето до Windows Media Player во прозорецот Windows Features . Доколку оневозможувањето на WMP го оневозможи нешто друго, како на пример Windows Media Center, можете исто така да го овозможите тоа. Не заборавајте да го рестартирате компјутерот кога ќе завршите со инсталирањето на Windows Media Player.

Повеќето компјутери од Windows 10 доаѓаат стандардно со Windows Media Player, но ако не го изградивте конкретно, можете да го преземете Microsoft's Media Feature Pack за да го овозможите.