Бесплатни програми што може да го заменат Windows Media Player

Уморни од користењето на менаџер на Медиуми за стареење на Мајкрософт?

Windows Media Player доаѓа со Windows, но во споредба со другите бесплатни играчи таму, WMP нема многу посакувани карактеристики. Уште полошо, почнувајќи со пуштањето на Windows 8, веќе не можете да репродуцирате ДВД-а со WMP, освен ако не плаќаат екстра за надградба.

Само затоа што сте создале WMP музичка библиотека не значи дека мора да продолжите со користење на WMP. Многу од слободните алтернативи можат доста среќно да го репродуцираат WMA формат и плејлисти што веќе сте ги создале. Ако сте уморни од стариот медиа плеер на Мајкрософт или ако имате проблеми со тоа, проверете ги некои од алтернативите. Може да го најдете најдобриот медиа плеер за Windows кој може да го замени WMP заедно за вас.

01 од 06

VLC Media Player: целосно заменет

Хинрик / Викимедија / Криејтив комонс

Ако барате целосно опремена замена за медиа плеер на Мајкрософт, тогаш бесплатниот повеќенаменски плеер на Video LAN е сериозен кандидат.

Бројот на формати што ги поддржува надвор од кутијата е импресивен. Во прилог на репродукција на аудио, видео и ДВД-а, оваа програма ви овозможува да направите напредни работи што не се можни со WMP.

На пример, можете да извлечете аудио од видео, да конвертирате помеѓу формати, па дури и да го поставите вашиот компјутер како стриминг медиа сервер.

VLC Media Player е достапен за Windows, Linux, Mac OS X и други оперативни системи. Повеќе "

02 од 06

Foobar2000: Најдобар аудио плеер

Image © Foobar2000

Ако барате плеер само за аудио, погледнете во Foobar2000. Се смета за еден од најдобрите. На површината, програмата има симплистички изглед, но скриена под овој интерфејс е способен играч.

Поддршката за аудио формат е одлична и може да конвертира помеѓу формати користејќи опционални додатоци. На програмата не му е потребна многу меморија во споредба со Windows Media Player, што може да биде вистинска RAM бига.

Foobar2000 доаѓа со напредно означување на музиката, кое може да ја користи услугата Freedb за автоматски да ги додава метаподатоците. Програмата има вграден CD ripper за пренесување на вашите оригинали во дигитални музички датотеки.

Foobar2000 е достапен за Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista и XP (SP2 или понови), како и уреди со iOS и Android. Повеќе "

03 од 06

Медиуми за слобода на медиумите: Управување со огромни медиумски библиотеки

Image © Ventis Media Inc.

MediaMonkey е флексибилен слободен менаџер на музика кој е силен кандидат за замена за Windows Media Player. Оваа програма може да се користи за управување со мали или големи медиумски библиотеки со повеќе од 100.000 + датотеки.

Бесплатната верзија има силен сет на вградени алатки за играње и управување со аудио и видео. Поддршката за форматирањето е добра, затоа што имате соодветни кодеци инсталирани на вашиот систем.

Можете да го користите MediaMonkey Free за автоматски да ги означувате музичките датотеки , да додавате уметнички дела , да ги снимите дисковите , да ги снимите медиумите на дискот и да ги конвертирате аудио датотеките. Исто така има и корисен комплет опции за подкаст што ви дозволуваат да се претплатите и да ги ажурирате вашите омилени.

Media Money е компатибилен со Windows 10, 8, 7 Vista и XP, како и Linux, MacOS, iOS 11 и Android 8. Повеќе »

04 од 06

MusicBee: Лесен плеер со рипување и тагирање алатки

Image © Steven Mayall

Ако барате лесен музички плеер и не ви требаат видео карактеристики, тогаш MusicBee има импресивен тон на аудио-базирани алатки.

Интерфејсот е лесен за користење и на некој начин се чувствува сличен на Windows Media Player. Левиот панел ви дава брз начин за избор на музика, подкасти, аудио книги и радио. Уште една убава карактеристика за GUI на MusicBee е дека можете да имате повеќекратни екрани преку мени јазичиња - тоа е малку како да користите веб прелистувач.

Богатиот избор на музички опции MusicBee вклучува опширни обележувања на метаподатоци, директориум за подкаст, конвертор на аудио формат, безбедно копирање на ЦД-а и друго.

MusicBee доаѓа со CD ripper / режач, што е корисно ако треба да внесувате музика или архива на диск. Стриминг музика од интернет радио станици е лесно. Со функцијата Auto-DJ, можно е да откриете и да креирате листи за репродукција врз основа на вашите преференции за слушање.

Генерално, MusicBee е одлична алтернатива на WMP на Мајкрософт. Таа има повеќе функции и е веројатно повеќе user-friendly.

MusicBee е достапен за Windows 10, 8 и 7 и за уреди со Android. Повеќе "

05 од 06

Коди: Флексибилна алатка за стриминг медиуми

Коди

Секој со масивни музички, филмски и фото библиотеки може да има корист од користењето на Kodi. Медиа центарот за софтвер со отворен код е дизајниран да се закачи на телевизор или на голем монитор, но можете да го извршите само насекаде. Може да се користи како DVR ако вашиот компјутер има ТВ-картичка.

Kodi се истакнува кога се комбинира со некоја огромна колекција на компатибилни додатоци. Овие екстензии додаваат поддршка за дополнителни услуги, како што се игри, текстови, преводи и стриминг сајтови. Бројот на приклучоци е огромно, и може да потрае некое време за да ги конфигурирате на најдобар начин да работите за вас.

Kodi е компатибилен со повеќето виртуелни приватни мрежи кои ги заштитуваат вашите уреди и спречуваат хакирање.

Kodi е достапен за Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Raspberry Pi и други оперативни системи. Повеќе "

06 од 06

GOM плеер: 360-степен VR видео плеер

Gom Player

GOM Player е бесплатен видео плеер кој стандардно ги поддржува сите најпопуларни видео формати, има многу напредни функции и е исклучително приспособлив.

Уникатното барање за слава на GOM Player е нејзината поддршка за видео снимки од 360 степени. Користете го за да гледате од горе, долу, лево и десно, околу 360 степени околу, со користење на тастатура или глувче.

Други напредни функции вклучуваат снимање на екранот, контрола на брзината на репродукција и видео ефекти. Играчот може да се прилагоди со кожи и напредни контроли на филтерот.

GOM Player е достапен за Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista и XP, како и за Android и iOS. Повеќе "