Најдобри верзии за LibreOffice за наставници, студенти и образование

01 од 09

Проширете LibreOffice за академски проекти со бесплатни екстензии

Проширување на LibreOffice за училиште. Нане слика / Тим Робинс / Гети Слики

LibreOffice е бесплатна алтернатива за поскапи канцелариски софтверски апартмани како што е Microsoft Office, која многу образовни системи ги усвоија.

Еве неколку бесплатни алатки познати како екстензии кои можат да ги направат LibreOffice програмите како Writer, Calc, Impress, Draw и Base повеќе прилагодени за наставниците и учениците.

Екстензии се како додавање на алатки во алатникот. Откако ќе се инсталираат, тие се достапни за употреба во идните документи што ги креирате со таа програма. На тој начин, екстензии се слични на она што другите заедници ги нарекуваат додатоци, приклучоци или апликации.

02 од 09

WorkheetMaker Extension или Add-in за LibreOffice Writer

Проширување на работниот лист за LibreOffice. (в) екранот на Синди Григ, од Фондовите за документи

Во зависност од тоа како го предавате, ова продолжување на WorksheetMaker за LibreOffice Writer може да биде ресурс за вашата наставна програма или училница.

Оваа алатка ви овозможува да креирате лист со решенија, потоа да ги скриете или да ги прикажете решенијата за полесно да креирате клуч за вашиот работен лист, на пример.

Можете да ги користите овие како печатачи или дигитални ресурси.

03 од 09

MuseScore Example Manager или Add-in за LibreOffice Writer

Проширување на MuseScore за LibreOffice. (в) екранот на Синди Григ, од Фондовите за документи

Музичките наставници или учениците може да им биде од корист да донесат Пример менаџер на MuseScore за LibreOffice Writer, кој ви овозможува да креирате цврста музичка нотација, благодарение на MuseScore.org.

Забележете ги овие барања од страната за преземање: "Најпрво мора да ги инсталирате и MuseScore и GraphicsMagick или ImageMagick (за автоматско намалување на вишокот празни места од примери) .Сите овие програми се поддржани на Windows, MacOS и Linux. За да го користите ABC карактеристики, мора да инсталирате abc2xml и xml2abc. "

04 од 09

TexMaths Extension или Add-in за LibreOffice Writer

Проширување на TexMaths за LibreOffice. (в) екранот на Синди Григ, од Фондовите за документи

Математичките наставници или учениците кои треба да креираат математички равенки или изрази може да бидат заинтересирани за додавање на бесплатната TexMaths Extension за LibreOffice Writer.

Проверете уште една опција за наставниците по математика или студенти: Проширување на Dmaths за LibreOffice Writer.

Microsoft Office има долг пат кога станува збор за математичката нотација, па можеби и сакате да проверите: Совети за Microsoft Office и трикови за учениците по математика .

05 од 09

Хемија и наука Екстензии или додатоци за LibreOffice Writer

Проширување на хемијата за LibreOffice. (в) екранот на Синди Григ, од Фондовите за документи

За научни училници, може да најдете употреба за оваа Проширување на хемијата за LibreOffice Writer. Оваа алатка внесува хемиски формули како дијаграми, во форма на слики. Потребна е интернет конекција и можете да внесете формула од SMILES, InChIKeys или име. Кликнете за насока за повеќе детали за овие алатки.

Исто така, за креирање на визуелни дијаграми или работни листови, можеби ќе бидете заинтересирани за Лабораторијата за лабораторија на хемија за LibreOffice.

Исто така, во случај да ве прелета, внимавајте да ги забележите галериите прикажани на сликата од првиот слајд во оваа презентација. Ќе забележите неколку слики од науката кои можат да ви бидат корисни за вашите проекти или предавања.

06 од 09

Extensions за мрежна опрема VRT или додатоци за LibreOffice

Продолжување на VRT за LibreOffice. (в) екранот на Синди Григ, од Фондовите за документи

Ако вашите студии или класи вклучуваат компјутерски предмети, може да најдете причина да ја преземете оваа VRT мрежна опрема продолжување за LibreOffice, благодарение на VRT.org. Елементите на дијаграмот се споредливи со она што можеби сте го искусиле користејќи Microsoft Visio (алатка за дијаграм која се наоѓа во само неколку верзии на пакетот).

Ова проширување на дијаграмот очигледно може да биде корисно и за деловните поставки.

07 од 09

BINGO картички за додатоци или додатоци за LibreOffice Calc

Проширување на Бинго за LibreOffice. (в) екранот на Синди Григ, од Фондовите за документи

Многу наставници користат бинго игри за концептуални осврти. Оваа BINGO картичка продолжување за LibreOffice прави создавање на печатење картички поедноставно. Се работи со создавање на рандомизирање на одбраните вредности што ги одредувате.

Оваа екстензија е поддржана за англиски, германски, грчки, португалски и шпански.

08 од 09

OpenCards Extensions или додатоци за LibreOffice Impress

Проширување на OpenCards за LibreOffice. (в) екранот на Синди Григ, од Фондовите за документи

Дали вие или оние студенти со кои работите со учење со користење на картички? Многу ученици и наставници сметаат дека се корисни.

Оваа бесплатна OpenCards Extension за LibreOffice Impress е одлична за учење самостојно, во група или за поголема група, како на пример при презентирање на студија или преглед на сесија со класа или група.

09 од 09

OOoHG мапа и историја на клип уметничка галерија продолжување или додаток за LibreOffice

Проширување за LibreOffice на OOoHG карта и историска стрип уметничка галерија. (в) екранот на Синди Григ, од Фондовите за документи

Наставниците и учениците од општествените студии може да бидат заинтересирани за оваа бесплатна OOoHG мапа и историјата на клип Уметничка галерија за продолжување за LibreOffice, која додава повеќе од 1.000 нови слики за да ги користите во LibreOffice програми, организирани во речиси 100 теми категории.

Тие се нудат во битмапа и векторски графички формати.

Вие исто така може да бидете заинтересирани за овие други категории за продолжување: