Може ли да надградам до Windows 8?

Минималните системски побарувања за извршување на Windows 8

Иако Windows 10 е најновиот оперативен систем на Мајкрософт, можеби сте повеќе заинтересиран за надградба на постара верзија на Windows на Windows 8, како што се Windows 7, Vista или XP.

Надградбата до Windows 8 треба да биде непречена транзиција поголемиот дел од времето. Меѓутоа, ако имате стар компјутер, можете да ги користите информациите подолу за да бидете сигурни дали надградбата до Windows 8 е практична, со оглед на вашата хардверска ситуација.

Забелешка: Погледнете како да надградите до Windows 10 ако сакате да го направите тоа.

Минимални системски барања за Windows 8

Ова се минималните системски барања, за Windows 8, според Мајкрософт:

Подолу се дадени некои дополнителни барања кои се потребни за да може Windows 8 да работи со одредени функции, како допир. Некои од овие потсетници се очигледни, но сепак е потребно да ги истакнете.

Пред да надградите до Windows 8, дефинитивно треба да бидете сигурни дека вашиот лаптоп или десктоп компјутер ги задоволува минималните барања и дека вашите уреди и омилени програми се компатибилни со новиот оперативен систем.

За среќа, не ви треба најновиот хардвер за надградба и уживање во сите подобрувања што ги нуди Windows 8.

Ако вашиот компјутер може да работи на Windows 7, Windows 8 треба да работи исто така (ако не и подобро) на истиот хардвер. Мајкрософт гарантира дека Windows 8 е компатибилен наназад со Windows 7. Дури и постарите лаптопи и компјутери на Windows треба да бидат во ред; инсталиравме Windows 8 на петгодишен лаптоп и работи подобро од кога било досега.

Што се однесува до компатибилноста со уредот и апликацијата, повеќето, ако не и сите, програмите и уредите кои работат со Windows 7 треба да работат со Windows 8. Тоа е целосен оперативен систем Windows 8, а не Windows RT.

Ако има одредена програма за која зависи, можеби ќе можете да ја направите да работи со Windows 8 користејќи го Troubleshooter за компатибилност на програмите.

Како да ги пронајдете спецификациите на вашиот компјутер

За да ги видите хардверските спецификации за вашиот компјутер, можете да извршите алатка за информации за системот која ги собира сите информации за вас (повеќето од нив се навистина лесни за користење) или да користите самиот Windows.

За да ги пронајдете спецификациите на системот во Windows, одете во менито Start и потоа All Programs (или Programs )> Accessories > System Tools > System Information , или само кликнете со десното копче на My Computer во менито Start и изберете Properties .