Може ли да користите FaceTime на Windows?

Технологијата за видео повик на Епл е една од најкул функциите на iPhone. Недолго откако дебитираше на iPhone, Apple додаде поддршка за FaceTime и на Mac. Ова им овозможува на корисниците да прават видео повици помеѓу било кој iOS- уред и Mac-ите кои го користат FaceTime. Но, што е со сопствениците на компјутери? Може ли да користат FaceTime на Windows?

За жал, за корисниците на Windows, не постои начин да се користи FaceTime во Windows . Во основа, FaceTime е алатка за видео повик и видео разговор. Има многу апликации за Windows и Windows Phone кои го нудат тоа, но нема официјално FaceTime за Windows направено од Apple.

FaceTime не е отворен стандард

Во 2010 година, кога го претстави FaceTime на Светската конференција за програмери на компанијата, тогашниот извршен директор на Apple, Стив Џобс, рече: "Одиме до стандардните тела, почнувајќи од утре и ние ќе го направиме FaceTime отворен индустриски стандард". Тоа би значело дека секој би можел да создаде софтвер кој е компатибилен со FaceTime. Ова ќе им ги отвори вратите на програмерите од трети лица создавајќи различни видови на апликации кои се компатибилни со FaceTime, вклучувајќи ги и оние кои работат на Windows (и, веројатно, други платформи, како Android ).

Од тогаш, сепак, имаше многу малку дискусии за правење FaceTime отворен стандард. Всушност, се чини веројатно дека FaceTime никогаш нема да стане стандард за повеќе платформи. Тоа е и поради тоа што Епл не направил никакви потези во таа насока по толку многу години, но и поради тоа што компанијата може да го види FaceTime како нешто што е единствено за екосистемот на Apple. Можеби повеќе сака да го задржи FaceTime за себе за да ја вози продажбата на iPhone.

Ова значи дека не постои начин некој што користи Windows да направи CallTime повик на некој кој користи iOS уред (или некој на iOS уред за повик до корисник на Windows со FaceTime).

Алтернативи за FaceTime на Windows

Иако FaceTime не работи на Windows, постојат и други програми кои нудат слични карактеристики за видео-разговор и тие работат во повеќе оперативни системи. Додека вие и лицето што сакате да го повикате ги имаат овие програми, можете да направите видео повици едни на други. Без разлика дали имате Windows, Android, MacOS или iOS, обидете се со овие програми за видео повик:

FaceTime на Андроид?

Се разбира, Windows не е единствениот друг голем оперативен систем таму. Има и милиони и милиони уреди на Android, исто така. Ако сте корисник на Андроид, можеби ќе прашувате: Може ли да користам FaceTime на Android?