Како да стартувам Windows користејќи ја последната добра конфигурација?

Започнете со Windows Користејќи LKGC во Windows 7, Vista или XP

Стартувањето на Windows со користење на Last Known Good Configuration (LKGC) често е најдобриот прв чекор кога решавате проблеми со проблемот за стартување на Windows.

Како што имплицира името, стартувањето на Windows со користење Last Known Good Configuration започнува со користење на регистарот и конфигурацијата на драјверот што работел последен пат кога Windows се подигна и правилно се затвори.

Бидејќи возачите и регистарските проблеми се чести причини зошто Windows нема да започне, Last Known Good Configuration може да биде многу важна алатка за отстранување на проблеми за стартување на Windows.

Како да започнете Windows со користење на последната позната добра конфигурација

Можете да стартувате Windows користејќи Last Known Good Configuration од менито за напредни опции за бутирање.

Стартувањето на Windows со последна позната добра конфигурација е прилично едноставно, но точниот метод се разликува малку во зависност од кој оперативен систем на Windows го користите:

Последната позната добра конфигурација не е достапна во Windows 10 или Windows 8 .

Во повеќето случаи, ако проблемот со вашиот Windows стартување не е решен, почнувајќи со Last Known Good Configuration, следниот чекор ќе биде обид за обновување на системот . Меѓутоа, ако дојдовте овде од конкретното упатство за решавање на проблеми, најдобро е да следите што е следното чекорот за решавање проблеми.

Сосема е добро да се обиде да се подигне во Safe Mode пред да ја користите Last Known Good Configuration. Тоа е само откако ќе го стартувате во нормален режим и го вчитате Windows дека LKGC повеќе нема да биде корисно.

Важно: Промените направени при стартување на Windows со користење на Last Known Good Configuration не може да се врати назад. Не дозволувајте ова да ве одврати од обидот Last Known Good Configuration - работниот Windows со возачот и податоците за регистарот на претходната сесија е многу подобар од Windows што воопшто не може да го пристапите.