Како да отворите блокирани прилози во MS Outlook

Деблокирајте ги прилозите за е-пошта на Outlook за да ги отворите

Microsoft Outlook блокира многу датотеки од отворање преку е-пошта, и со добра причина. Многу екстензии на датотеки припаѓаат на типови на извршни типови кои потенцијално можат да носат вируси. Проблемот е што не сите датотеки кои користат одредена екстензија на датотеки се всушност штетни.

На пример, додека продолжувањето EXE датотека е вообичаен начин за ширење на датотеки, бидејќи тие се лесно да се отвори и може да се фалсификувани во вид на безопасен - и затоа се една од многуте блокирани прилози во Outlook - тие всушност се користат и за легитимни причини, како за софтверски инсталации.

А блокираниот прилог од е-пошта ќе ве спречи да отворите прилози што ги добивате преку Microsoft Outlook. Следниве пораки најчесто се гледаат кога Outlook блокира прилог:

Outlook го блокираше пристапот до следниве потенцијално небезбедни прилози

Забелешка: Додека чекорите подолу се едноставни и лесни за следење, тие изгледаат изненадувачки на прв поглед. Ако не сте задоволни по нив, прескокнете до делот "Совети" за да дознаете за поинаков начин на кој можете да отворите блокирани прилози, без потреба од промени во вашиот компјутер.

Како да отворите блокирани прилози во Outlook

Овој метод може да се користи за конкретно одблокирање на одредени датотеки, така што секогаш може да ги примате без горенаведеното предупредување.

Важно: спречувањето Outlook да ги блокира штетните прилози дефинитивно може да биде лоша идеја од очигледни причини. Осигурајте се дека имате добар антивирус на вашиот компјутер и дека отворате само додатоци од луѓе на кои им верувате.

  1. Затвори го Microsoft Outlook ако е отворен.
  2. Отворете уредувач на регистар .
  3. Најдете го регистарскиот клуч што се однесува на вашата верзија на MS Outlook:
    1. Outlook 2016: [HKEY_CURRENT_USER \ Софтвер \ Мајкрософт \ Office \ 16.0 \ Outlook \ безбедност]
    2. Outlook 2013: [HKEY_CURRENT_USER \ Софтвер \ Мајкрософт \ Office \ 15.0 \ Outlook \ безбедност]
    3. Outlook 2010: [HKEY_CURRENT_USER \ Софтвер \ Мајкрософт \ Office \ 14.0 \ Outlook \ безбедност]
    4. Outlook 2007: [HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Office \ 12.0 \ Outlook \ Security]
    5. Outlook 2003: [HKEY_CURRENT_USER \ Софтвер \ Мајкрософт \ Office \ 11.0 \ Outlook \ безбедност]
    6. Outlook 2002: [HKEY_CURRENT_USER \ Софтвер \ Мајкрософт \ Office \ 10.0 \ Outlook \ безбедност]
    7. Outlook 2000: [HKEY_CURRENT_USER \ Софтвер \ Мајкрософт \ Office \ 9.0 \ Outlook \ безбедност]
  4. Отидете до елементот Мени > Уред > Нов> Стринг Вредност за да направите нова вредност наречена Level1Remove .
    1. Совет: Погледнете Како да додадете, промени, и избришете клучеви и вредности на регистарот за повеќе помош.
  5. Отворете ја новата вредност и внесете ги екстензии на датотеките што сакате да ги деблокирате.
    1. На пример, за да можете да отворите EXE датотеки во Outlook, внесете .exe (вклучувајќи го и ".") Во делот "Податоци за вредности". За да додадете повеќе од една наставка на датотеки, одделете ги со точка-запирка, како .exe; .cpl; .chm; .bat за да ги одблокирате EXE, CPL, CHM и BAT датотеките.
  1. Притиснете OK за да ги зачувате промените во низата.
  2. Затворете го Уредувач на регистар и Outlook и рестартирајте го компјутерот .

За да ги вратите овие промени, така што Microsoft Outlook повторно ќе ги блокира овие екстензии на датотеки, само вратете се на истата локација во Чекор 3 и избришете ја вредноста Level1Remove.

Совети за отворање на блокирани прилози на датотеки

Како што веќе може да се каже, Microsoft Outlook ги блокира датотеките врз основа на нивната екстензија. Ова значи дека секоја датотека што ја добивате која не е идентификувана како штетна (т.е. дека не користи штетно проширување на датотеката) може да се прими во Outlook без какви било пораки за грешки или предупредувања.

Поради ова, можете да побарате дека испраќачите ќе испраќаат е-пошта со користење на друга наставка, дури и ако тоа не е вистинска екстензија за таа датотека. На пример, наместо да ви испратиме извршна датотека што ја користи екстензијата .EXE, тие можат да го сменат суфиксот во .SAFE или нешто друго што не е во оваа листа на блокирани прилози.

Потоа, кога ќе ја зачувате датотеката на вашиот компјутер, можете да ја преименувате за да ја користите екстензијата .EXE за да можете да ја отворите нормално.

Друг начин да се заобиколат ограничувањата на Outlook и да се отвори блокираните прилози е да ја испрати испраќачот датотеката во архивски формат. ZIP и 7Z се некои од почестите.

Ова функционира бидејќи е исто како и промената на наставката на датотеката кон нешто што Outlook ќе го прифати (.ZIP или .7Z во овој случај), но е уште посоодветен, бидејќи можете полесно да го отворите како архива, наместо да ја менувате наставката на датотеката. Програма како 7-Zip може да ги отвори повеќето архивни типови на датотеки.

Деблокирај прилози за е-пошта во други MS програми

Еве како да престанеме да блокираме штетни прилози на датотеки во други клиенти на е-пошта на Microsoft:

  1. Outlook Express: одете до Алатки> Опции ...
    1. Windows Live Mail: Користете го менито Tools> Safety options ....
    2. Windows Live Mail 2012: отворете го менито File> Options> Safety options ....
  2. Одете во табулаторот за безбедност за да бидете сигурни дека оваа опција не е проверена: Не дозволувајте прилозите да бидат зачувани или отворени што би можело да бидат вирус .
  3. Притиснете OK .