Како да го овозможите или исклучите пасивниот режим на FTP во Internet Explorer

PASV е помалку безбеден од Active FTP

Internet Explorer 6 и 7 се поставени како стандардни пасивни FTP. Пасивен FTP режим се користи од страна на некои FTP сервери на интернет за подобро да работат со firewalls. Тоа е помалку безбеден метод за поврзување од Active FTP. Internet Explorer вклучува начин за деактивирање и активирање на пасивен FTP (PASV) режим. Можеби ќе треба да го овозможите или оневозможите ова поставување за да дозволите Internet Explorer да работи како FTP-клиент со даден FTP-сервер . Следете ги овие инструкции за да го направите тоа.

Активирање и деактивирање на пасивен FTP режим

  1. Отворете Internet Explorer 6 или 7 од Start менито или командната линија.
  2. Во менито Internet Explorer, кликнете Tools, за да го отворите менито Tools.
  3. Кликнете на Интернет опциите за да отворите нов прозорец за Интернет опции.
  4. Кликнете на табуларот Advanced .
  5. Пронајдете го поставувањето наречено Овозможи изглед на папки за FTP-страници , кој се наоѓа во близина на горниот дел од листата со поставки. Осигурете се дека оваа функција е оневозможена. Не треба да се контролира. Пасивниот FTP режим во Internet Explorer не работи, освен ако оваа функција не е оневозможена.
  6. Лоцирајте го поставувањето наречено Use Passive FTP приближно на половина пат од листата со поставки.
  7. За да ја овозможите функцијата за пасивна FTP, проверете го полето до поставката Use Passive FTP . За да ја исклучите функцијата, исчистете ја ознаката за проверка.
  8. Кликнете OK или Примени за да ја зачувате поставката за пасивна FTP.

Во подоцнежните верзии на Internet Explorer, овозможете и оневозможете PASV користејќи го Control Pane l> Internet Options > Advanced > Користете пасивна FTP (за firewall и DSL модемска компатибилност) .

Совети

Не е неопходно да се рестартира компјутерот кога ќе вклучите или исклучите пасивна FTP.