Запознајте се со основните карактеристики на Nintendo DSi

Nintendo DSi е двоен екран рачен гејмерски систем од Нинтендо. Тоа е третата итерација на Nintendo DS.

Разлики Во споредба со Nintendo DS

На Nintendo DSi има некои уникатни функции кои го издвојуваат од Nintendo DS Lite и оригиналниот стил Nintendo DS (често се нарекуваат сопственици како "Nintendo DS Phat"). На Nintendo DSi има две камери кои можат да прикачуваат слики, и тоа може да поддржува SD картичка за складирање цели.

Дополнително, уредот може да пристапи до Nintendo DSi Shop за да ги преземе игрите кои се нарекуваат "DSiWare". На DSi, исто така, има превземање на интернет пребарувач.

Екраните на Nintendo DSi се малку поголеми и посветли од екраните на Nintendo DS Lite (82,5 милиметри наспроти 76,2 милиметри).

Рачното сама е исто така потенки и полесни од Nintendo DS Lite (18,9 милиметри дебели кога системот е затворен, 2,6 милиметри потенки од Nintendo DS Lite).

Компатибилност

Библиотеката Nintendo DS може да се репродуцира на Nintendo DSi, иако постојат неколку значајни исклучоци. За разлика од оригиналниот стил Nintendo DS и Nintendo DS Lite, Nintendo DSi не може да игра игри од претходникот на DS, Game Boy Advance. Недостатокот на Game Boy Advance кертриџ слот на Nintendo DSi го спречува системот да поддржува игри кои го користат кертриџот слот за додаток (на пример, "Guitar Hero: On Tour").

Датум на издавање

Nintendo DSi беше издаден во Јапонија на 1 ноември 2008 година. Отиде на продажба во Северна Америка на 5 април 2009 година.

Што стои "јас"

На "јас" во името на Nintendo DSi не е само таму за да изгледа фенси. Според Дејвид Јанг, помошник-менаџер на ПР во Нинтендо на Америка, "јас" се залага за "поединец". На Nintendo DSi, вели тој, треба да биде персонализирано игриско искуство наспроти Wii, кое беше именувано да го вклучи целото семејство.

"Мојот DSi ќе биде различен од вашиот DSi - ќе ги има моите слики, мојата музика и мојот DSiWare, па ќе биде многу персонализиран, и тоа е вид на идејата за Nintendo DSi. [Тоа е] за сите корисниците да го персонализираат своето гејмерско искуство и да направат свој. "

Nintendo DSi функционалност

Nintendo DSi може да игра игри наменети за Nintendo DS системите, освен за игри што доаѓаат со додаток кој го користи слот за игри на Бој Аванс.

На Nintendo DSi, исто така, може да оди на интернет со Wi-Fi конекција. Некои игри нудат онлајн мултиплеер опција. На Nintendo DSi Магазин, кој има неколку игри и апликации за превземање, исто така може да се пристапи преку Wi-Fi конекција.

Nintendo DSi има две камери и е опремен со едноставен софтвер за уредување фотографии. Исто така, има вграден звучен софтвер кој им овозможува на корисниците да снимаат звуци и да играат со музика формат ACC, поставена на SD картичка (продадена одделно). Слот за SD картичка овозможува лесен пренос и складирање на музика и фотографии.

Како и оригиналниот стил Nintendo DS и Nintendo DS Lite, Nintendo DSi доаѓа инсталиран со PictoChat програмата за разговор со слики, како и часовник и аларм.

DSi Ware и Nintendo DSI Shop

Повеќето од овие програми за превземање, наречени DSiWare, се купуваат со помош на Nintendo Points.

Нинтендо поени можат да се купат со кредитна картичка, а припејд Нинтендо Поени картички се исто така достапни на некои трговци.

Nintendo DSi Shop нуди бесплатен интернет прелистувач за превземање. Некои верзии на Nintendo DSi доаѓаат во комплет со Flipnote Studio, едноставна програма за анимација која исто така е достапна за бесплатно симнување на Nintendo DSi Shop.

Nintendo DSi Игри

Играта библиотеката на Nintendo DS е голема и разновидна и вклучува акциони игри, авантуристички игри, игри со улоги, игри со загатки и едукативни игри. На Nintendo DSi, исто така, има пристап до DSiWare, игри за превземање кои обично се поевтини и малку помалку сложени од типичната игра купена во продавница за тули и малтери.



Игри кои се појавуваат на DSiWare често се појавуваат на App Store на Apple и обратно. Некои популарни имиња и апликации на DSiWare вклучуваат "Птица и грав", "Др. Марио Експрес", "Марио часовникот" и "Орегонска патека".

Некои игри на Nintendo DS ја користат камерата на Nintendo DSi како бонус функција - на пример, со користење на слика за себе или за милениче за профилот на лик или непријател.

На Nintendo DSi игра поголемиот дел од библиотеката на Nintendo DS, што значи DSi игри чинат исто како типична ДС игра: околу $ 29,00 до $ 35,00 американски долари. Користените игри може да се најдат за помалку, иако користените цени на играта се поставени поединечно од страна на продавачот.

Играта или апликацијата DSiWare обично трае помеѓу 200 и 800 Nintendo Points.

Конкурентни игри уреди

Sony's PlayStation Portable (PSP) е главниот конкурент на Nintendo DSi, иако Apple's iPhone, iPod touch и iPad исто така претставуваат значајна конкуренција. Nintendo DSi Store е споредлива со App Store на Apple, а во некои случаи, двете услуги ги нудат истите игри.