Дали Google Play е безбеден?

Ако сте корисник на Андроид, сте запознаени со Google Play . Google Play, формално познат како Android Market, е онлајн продавница каде корисниците на Андроид преземаат мобилни апликации. Андроид пазарот беше објавен во октомври 2008 година, во кој беа сместени околу 50 апликации. Денес, околу 700.000 апликации се достапни на Google Play, но дали сите се безбедни?

Андроид и малициозен софтвер

Кога ќе се спореди со App Store на Apple, записот за Google Play со малициозен софтвер не е премногу добар. Зошто е тоа така? Па, Google и Apple имаат многу различни стратегии. Apple работи во цврсто контролиран систем каде што програмерите мора да ги исполнат строгите барања на Apple .

За разлика од Apple, Google се обидува да го задржи пристапот за инсталација што е можно поотворен. Со Андроид, можете удобно да инсталирате апликации преку повеќе начини, кои вклучуваат Google Play, продавници што не се Андроид, и странични преземања . Едвај има каква било бирократија која програмерот мора да се сретне кога ќе се спореди со Apple, и како последица на тоа, лошите момци ги поднесуваат своите малициозни апликации.

Google Play Bouncer

Што прави Google за ова прашање? Во февруари 2012 година, Гугл лансираше безбедносна функција на Android наречена Bouncer. Избиецот ја скенира Google Play за малициозен софтвер и ги елиминира штетните апликации пред да стигнат до нашите уреди со Android. Звучи добро, нели? Но, колку е ефективна оваа безбедносна карактеристика?

Експертите за безбедност не се премногу импресионирани со Bouncer, бидејќи пронашле недостатоци во системот. Напаѓачот може да ја прикрие апликацијата од злонамерност, додека Bouncer работи и го активира малициозен софтвер на кориснички уред. Тоа не звучи како добро.

Google не е направено во борбата против лошите

Додека Bouncer може да биде компромитиран, Google ги разгледува и другите решенија за борба против малициозен софтвер. Според Sophos и Android Police, Google Play може да користи вграден скенер за малициозен софтвер. Ова ќе им овозможи на Google Play да врши скенирање малвер во реално време на вашиот уред со Android.

Ова не е потврдено и дали Google ќе започне вграден скенер во Google Play останува да се види. Сепак, верувам дека ова е добра работа. Ако Google се движи напред со оваа нова иницијатива за безбедност, на корисниците на Android ќе им се даде мир на умот што го заслужуваат при симнување на апликации.

Како да останете безбедни од малициозен софтвер

Во меѓувреме, можете да ги преземете следните превентивни мерки за инсталирање на заразени апликации: