Вовед во планови за податоци за Интернет и мрежа

Конфигурирање на опциите за мрежно поврзување на вашиот интернет-уред е еден основен чекор кон добивање на интернет. Во повеќето случаи, исто така, ќе треба да се регистрирате за интернет план за податоци .

Што е Интернет-план за податоци?

Повеќето форми на Интернет пристап бараат корисниците да се претплатите пред да можат да се поврзат со услугата. Покрај политиките за прифатлива употреба , условите на овие претплатнички договори вклучуваат ограничувања утврдени за користење на интернет-поврзувањето со текот на времето. Овие ограничувања се познати како планови за податоци.

Некои јавни локации, како библиотеки и центри во градот, можат да нудат бесплатна интернет услуга без претплата. Трошоците за овие услуги се субвенционирани од владини агенции или агенции во заедницата и локални бизниси, кои управуваат со условите на услуга. Освен за овие специјални мрежи, мора да одберете и да ги одржувате плановите за лични податоци и податоци за домаќинствата за која било интернет пристапна точка што ја користите.

Услови на интернет-планови за податоци

Клучни параметри на овие интернет-планови вклучуваат:

Размислувања за планот за податоци за домашна употреба на Интернет

Приватни Интернет услуги обично работат на обновливи месечни претплати. Повеќето провајдери нудат избор на повеќекратни податоци за различни поени. Поевтини домашни интернет планови за услуги имаат пониски стапки на податоци и често вклучуваат ограничувања на пропусниот опсег.

Бидејќи повеќе луѓе имаат тенденција да ги споделат домашните интернет-врски , искористеноста на пропусниот опсег може да биде неочекувано висока. Надгледувајте го користењето на пропусниот опсег редовно ако сте на ограничен план за податоци за да избегнете изненадувачки проблеми.

Мобилни интернет-планови за податоци

Плановите за податоци за паметни телефони и други мобилни интернет уреди речиси секогаш носат капи. Давателите на мобилни услуги обично нудат иста стапка на податоци за сите корисници на нивната мрежа, иако можеби ќе бидат потребни понови модели на клиентски уреди за да ги искористат предностите на поголеми брзини што се на располагање. Повеќето провајдери, исто така, продаваат групни или семејни планови кои овозможуваат споделување на фиксен пропусен опсег помеѓу повеќе луѓе.

Планови за податоци за јавни жаришта

Планови за податоци на жариште се наменети за патници и за други на кои им е потребен интернет пристап само за кратки периоди. Некои провајдери на жариште, особено надвор од САД, ги мерат сите стапки на пристап и полнење според точно колку податоци се пренесени преку врската, иако може да се купат 24-часовен и подолг период на сервисирање. Некои поголеми фирми нудат т.н. национални планови за податоци кои ви дозволуваат да пристапите до географски дистрибуирана мрежа на безжични пристапни точки преку една претплата. Жешките точки обично ги нудат истите податоци за сите претплатници.